Wat is distributed ledger technology (DLT)

DLT is de afkorting voor distributed ledger technology. Deze technologie is een grote database waar digitale informatie wordt opgeslagen, bijgehouden en gecontroleerd, door alle gebruikers van een netwerk. Vervolgens wordt deze informatie verspreid over het netwerk.

De letterlijke vertaling van distributed ledger is ‘gedeeld grootboek’. Dit betekent dat er niet één centrale partij de macht heeft over deze database. Hierbij kun je dus denken aan de overheid of bank. Het wordt door alle deelnemers apart bijgehouden en gecontroleerd. Alle Informatie wordt constant gesynchroniseerd en bijgewerkt. Als het grote deel van de deelnemers met een verandering eens is, wordt de ledger geüpdatet. Na deze update heeft iedereen weer dezelfde kopie.

In het gedistribueerde grootboek krijgen alle gegevens vervolgens een tijdstempel en een unieke cryptografische handtekening. Een blockchain is een vorm van een gedistribueerd grootboek. Er zijn nog veel meer soorten gedistribueerde grootboeken. Mocht je een naam willen geven aan alle initiatieven rondom blockchains, ledgers, dan kun je spreken van een gedistribueerd grootboek.

Als je het hebt over transacties die worden gebundeld tot blocks, dus aan elkaar geketend worden met hulp van hashes, dan zeg je blockchains. Iedereen die de toegang heeft tot een gedistribueerd grootboek kan een eigen identieke kopie krijgen. Deze technologie is erg lastig te hacken. Dit komt omdat er van verschillende databases gebruik gemaakt wordt.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!