Singapore gaat retailinvesteringen in crypto wellicht beperken

Tharman Shanmugaratnam – vooraanstaand minister van de Monetaire Autoriteit van Singapore (MAS) – heeft onlangs aangegeven dat de toezichthouder de retailinvesteringen in de cryptosector wellicht gaat beperken door middel een aantal nieuwe regels omtrent consumentenbescherming. Deze kunnen limieten op de handel met hefboomwerking inhouden – een handelsstrategie die ertoe heeft geleid dat talloze cryptohandelaren de afgelopen weken veel geld hebben verloren.

Cryptocurrencies zijn niet geschikt voor consumenten

De verklaring van de minister op maandag was een reactie op Murali Pillai, een parlementslid dat de rechtse People’s Action Party van Singapore vertegenwoordigt. De politicus vroeg of MAS plannen had om meer beperkingen op te leggen aan crypto-handelsplatforms om “onbekwame personen” te beschermen tegen het aangaan van “zeer risicovolle” crypto-transacties.

De minister herhaalde het standpunt van de MAS dat cryptocurrencies “niet geschikte investeringen zijn voor het retailpubliek”, vanwege hun uitzonderlijke prijsvolatiliteit. “Recente gebeurtenissen hebben de risico’s levendig aangetoond, waarbij de prijzen van verschillende cryptocurrencies drastisch zijn gedaald”, voegde hij eraan toe.

Prijsvolatiliteit is flink toegenomen

Vorige maand kelderden Bitcoin (BTC) en andere cryptocurrencies naar ongeziene dieptepunten sinds de top van de cryptomarkt in 2017. De paniek op de markt werd grotendeels veroorzaakt door een aanhoudende dreiging van een agressief beleid van de centrale bank, waarbij de stijgende inflatie de Amerikaanse Federal Reserve alleen maar motiveerde om haar renteverhogingen te bespoedigen.

De instortende markt, gecombineerd met de ondergang van het Terra-ecosysteem in mei, heeft een domino-effect op gang gebracht van falende crypto-instellingen die worstelen om overeind te blijven. Talloze handels- en leenplatforms, zoals Celsius, zijn gedwongen opnames van klanten te bevriezen terwijl ze vechten om door crypto gedekte schulden af ​​te betalen.

Met soortgelijke gebeurtenissen in gedachten, overweegt MAS nu zowel “beperkingen voor deelname aan de detailhandel” als “regels voor het gebruik van hefboomwerking” bij het verhandelen van cryptocurrencies. Gezien het grenzeloze karakter van de activaklasse, erkent het echter dat wereldwijde samenwerking en coördinatie vereist zal zijn om dergelijke beperkingen effectief te laten zijn.

De vooruitgang op het gebied van regelgeving in Singapore

In januari legde MAS beperkingen op aan openbare reclame voor cryptocurrencies die de risico’s ervan probeerden te “trivialiseren”. Het was ook een van de vele rechtsgebieden die in april de maatregelen ter bestrijding van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme die van toepassing waren op digitale activa, opvoerde.

Dat gezegd hebbende, heeft de autoriteit duidelijk verklaard dat ze niet van plan is om een ​​algemeen verbod op cryptotransacties in te voeren. In een interview vorig jaar erkende de MAS-directeur dat crypto “tot een zeer goed resultaat voor de economie en de samenleving zou kunnen leiden”.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!