Bitcoin ervaart slechtste kwartaal in 11 jaar

Zoals we allemaal wel gezien hebben, ervaart Bitcoin (BTC) momenteel niet zijn beste kwartaal, met een daling van 56% in de afgelopen 3 maanden. De koningsmunt ervaart hiermee zijn slechtste sinds 2011, toen de munt met ruim 67% daalde van $15,40 naar $5,04.

Op het moment van schrijven staat de Bitcoin koers, volgens gegevens van CoinGecko, op ongeveer $19,100. De nummer één cryptocurrency op basis van marktkapitalisatie heeft de afgelopen dagen moeite gehad om het niveau van $19.000 vast te houden, en daalde zelfs kortstondig hieronder, voordat het licht herstelde.

Het driemaandelijkse verlies komt doordat er zich meerdere crises op de financiële markten hebben afgespeeld. In juni werden cryptogeldschieters Celsius en BlockFi voortdurend in de gaten gehouden na het besluit van de eerstgenoemde om opnames voor klanten stop te zetten en speculatie dat de laatste door FTX tegen een gereduceerde prijs zou worden gekocht.

De besmetting heeft zich over de markten verspreid, waarbij het crypto-hedgefonds Three Arrows Capital (3AC) nu wordt geconfronteerd met liquidatie op de Britse Maagdeneilanden nadat het Oost-Caribische Hooggerechtshof Teneo had aangesteld om de procedure af te handelen. Dit besmettingsrisico is nog niet helemaal uitgespeeld, zei Eli Ndinga, onderzoeksdirecteur bij 21Shares, woensdag tijdens een analistengesprek.

Ondertussen zijn de traditionele financiële markten de afgelopen maand van slag geraakt doordat de inflatie toeneemt en centrale banken over de hele wereld de rente verhogen. Bovendien heeft de Atlanta Fed haar projecties voor het tweede kwartaal deze week herzien en voor het tweede achtereenvolgende kwartaal een negatieve groei voorspeld, wat inhoudt dat de Verenigde Staten zich mogelijk in een recessie bevindt.

Hoewel al deze factoren een erg negatieve invloed hebben op de cryptocurrency-markt, zeiden analisten van de bankgigant JPMorgan Chase & Co. dat de huidige deleveraging-trend van de cryptomarkt niet lang meer zal duren. Ze gaven aan dat – hoewel veel cryptocurrencies, zoals Terra en Celsius, de afgelopen maanden zijn ingestort – dat crypto-entiteiten en durfkapitalisten tussenbeide komen om “de besmetting in te dammen”, wat de bearmarkt zou moeten inkorten.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!