Mogelijkheid tot ontkoppeling van crypto met aandelen

De afgelopen jaren is er veel gepraat over een toenemende correlatie tussen aandelen en Bitcoin (BTC). In mei is er een ontkoppeling tussen de twee waargenomen, aangezien BTC aanzienlijk meer gedaald is dan aandelen. Volgens een waarnemer zou Bitcoin steun kunnen vinden zodra de aandelenmarkt voor de week sluit.

De zogenaamde ontkoppeling tussen Bitcoin en aandelen – vooral de Amerikaanse S&P 500-index – is deze maand in beeld gekomen, waarbij BTC bijna 25% daalde en de S&P 500 iets meer dan 2% daalde sinds begin mei.

Het is niet verrassend dat de bearish bewegingen in Bitcoin en de bredere cryptomarkt in vergelijking met aandelen ook zijn opgemerkt door leden van de cryptogemeenschap. Onder degenen die er commentaar op hebben gegeven, wezen verschillende erop dat het financieren van aflossingen in de nasleep van de ineenstorting van Terra (LUNA) op 9 mei een belangrijke reden was.

Waarschijnlijk wordt de ontkoppeling tussen crypto en aandelen aangedreven door aflossingen van fondsen die vanacht zouden moeten stoppen, wanneer de aandelenmarkten in de VS sluiten. Dit schreef Eugene NG op vrijdag, wat een crypto-gerichte ondernemer is en het voormalig hoofd van bedrijfsontwikkeling voor Azië.

Ng voerde verder aan dat de Amerikaanse markten op maandag gesloten zijn vanwege Memorial Day, en dat fondsen over het algemeen 1-2 dagen nodig hebben om fiat naar liquiditeitsverschaffers te sturen.

De opmerking weergalmde de belangrijkste afhaalmaaltijden in een recent Bloomberg-artikel waarin werd beschreven hoe bitcoin de neiging had om het meest te dalen wanneer de Amerikaanse aandelenmarkten open zijn, terwijl het over het algemeen is gestegen wanneer de markten gesloten zijn.

Onder verwijzing naar bevindingen van Bespoke Investment Group, zei het artikel dat BTC “de neiging heeft om relatief vlak te handelen” op weekdagen vóór 9.30 uur US Eastern Time (ET), wanneer de aandelenmarkt opent op Wall Street. Dan, zodra de markten opengaan, valt de munt volgens het artikel “van een klif”, met een daling van gemiddeld 1,5% tijdens markturen. Het artikel citeerde de strategen van Bespoke die zeiden dat:

“In principe is alle daling van Bitcoin in de afgelopen maand gekomen toen de Amerikaanse markten open waren. Dit geeft ons een signaal dat de recente dalingen voor Bitcoin meer te maken hebben met het ophalen van contant geld door investeerders en het breder verkopen van activa dan met een meer Bitcoin-specifieke trend.”

Arthur Hayes, een crypto essayist, suggereerde vanuit een iets andere benadering. Hij is de mede-oprichter en voormalig CEO van een crypto-exchange. Hij zei op Twitter dat de scherpe dalingen in gedecentraliseerde financiële tokens te wijten was aan het feit dat DeFi-fondsen worden uitgevoerd. Hayes verklaarde:

“Ik zeg dat omdat BTC goed standhoudt ten opzichte van de rest van het veld.”

Andere gebruikers reageerden snel op de opmerking, waarbij één opmerkte dat Ethereum (ETH) op weg naar beneden slechter presteert dan BTC, om dezelfde reden als ETH beter presteert dan BTC op weg naar boven. Anderen suggereerden dat de DeFi-crash te maken zou kunnen hebben met een angst voor komende regelgeving en een vlucht naar veiligheid.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!