Solana van plan om nieuw vergoedingssysteem te lanceren

We kunnen wel stellen dat de bekende Ethereum-concurrent Solana (SOL) niet al te best begonnen is aan 2022, gezien het feit dat het meerdere netwerkstoringen heeft ervaren. Het project is echter nu van plan om een nieuw vergoedingssysteem in te voeren, in een poging de netwerkproblemen op te lossen.

Zoals wij eerder al aangaven, had het netwerk van Solana afgelopen weekend wederom te maken met een storing toen het mainnet-bètacluster van het project “stopte met het produceren van blokken als gevolg van een vastgelopen consensus”.

Solana Labs, het ontwikkelingsbedrijf achter het gelijknamige blockchain-project, gaf aan dat het netwerk sinds begin januari last heeft van “intermitterende congestieproblemen” als gevolg van botactiviteit die zich richt op non-fungible token (NFT) mints. Dit zorgde volgens het project ook voor de meest recente storing. Het gaf het volgende aan:

“Een enorme hoeveelheid inkomende transacties (6 miljoen per seconde) overspoelde het netwerk, met meer dan 100 Gbps aan verkeer op individuele nodes. Er is geen bewijs van een denial of service-aanval, maar in plaats daarvan geeft het bewijs aan dat bots probeerden programmatisch een nieuwe NFT te winnen die werd geslagen met behulp van het populaire Candy Machine-programma.”

Het bedrijf merkte echter op dat hun netwerk bleef functioneren op transactieverzoekniveaus die 10.000% waren van het niveau dat de storing in september veroorzaakte, een verbetering die het toeschrijft aan upgrades die sindsdien zijn geïmplementeerd.

Een nieuwe upgrade is bedoeld om “verbeteringen in het geheugengebruik te implementeren om de tijd te verlengen dat knooppunten langzame of vastgelopen consensus kunnen doorstaan”, aldus het project.

Solana Labs gaf tevens aan dat het ook werkt aan beperkingen van kernprotocollen. Het beschreef het als volgt:

“Om de controle over het netwerkverkeer te beïnvloeden, worden de Solana-kernprotocollen opnieuw geïmplementeerd bovenop QUIC, een protocol gebouwd door Google, ontworpen voor snelle asynchrone communicatie zoals UDP, maar met sessies en stroomregeling zoals TCP. Eenmaal aangenomen, zullen er veel meer opties beschikbaar zijn om de gegevensopname aan te passen en te optimaliseren.”

Tot slot gaf het project aan dat er ook gewerkt wordt aan het prioriteren van vergoedingen. Het sloot af met:

“Solana’s prioritering van vergoedingen zou alleen van invloed moeten zijn op de specifieke staat, en niet op het hele blok. Dit creëert een systeem dat lijkt op ‘buurtvergoedingen’ in plaats van ‘algemene vergoedingen’. De daaropvolgende transacties die een hogere vergoeding betalen, maar niet in dit blok passen omdat ze de maximale limieten voor het schrijven naar een account hebben bereikt, worden gemorst en gepland voor het volgende blok, maar andere transacties die interageren met andere accounts kunnen nog steeds aan hetzelfde blok worden toegevoegd, zelfs als ze lagere kosten betalen.”