Ripple is overtuigd dat het de rechtszaak gaat winnen

We weten allemaal dat het bekende blockchain-project Ripple is verwikkeld in een langlopende rechtszaak met de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). De twee zijn al bijna negen maanden met elkaar in gevecht en het is nog niet duidelijk wanneer de rechtszaak beklonken gaat worden.

Bij de laatste ontwikkeling in de zaak Ripple vs. SEC dienden de beklaagden een aanvraag in voor een nieuwe zegelmotie voor twee stukken uit het ondervragingen-geschil, dat de SEC onder zegel had ingediend ter ondersteuning van haar brief van 8 september 2021. Aan de andere kant heeft SEC ook een aanvraag ingediend om 13 belangrijke documenten te verzegelen die Ripple heeft geëist, waarbij wordt beweerd dat het interne documenten zijn die niet in het publieke domein kunnen worden geplaatst.

Het grootste punt van conflict is met betrekking tot de eerdere publiekelijke uitspraken van voormalig SEC-directeur William Hinman, die beweerde dat Ethereum in de loop van de tijd geen effect meer was omdat de netwerkontwikkeling het meer gedecentraliseerd maakte. SEC beweert echter dat deze opmerkingen door Hinman op persoonlijke titel zijn gemaakt en dus niet door gedaagden kunnen worden gebruikt als grond om de zaak te seponeren.

Wie gaat de zaak winnen?

De bedreiging van de SEC jegens Coinbase vanwege zijn niet-gerelateerde uitleenproduct heeft de cryptogemeenschap verenigd tegen de SEC en heeft ook de tekortkomingen van de bestaande voorschriften voor effecten aan het licht gebracht. John E. Deaton van CryptoLaw wees op de Hinman-speech over Ethereum die in het voordeel van Ripple zou kunnen spelen. Hij tweette het volgende, terwijl hij verwijst naar de transcriptie van de rechtszaak:

“Dit is de reden waarom de memo en het bewijsmateriaal dat hieronder door @digitalassetbuy is getweet, helpt bij de Fair Notice Defense van Ripple. Het is een OBJECTIEVE norm. Ripple kan kwaadwillig gehandeld hebben en toch winnen. Maar geloof mij niet op mijn woord. Hier is rechter Netburn.”

Ripple wil niet schikken

Charles Gasparino van Fox Business sprak met de SEC over de logica achter XRP maar niet achter Ether (ETH) aan, waar de handhavingsinstantie nogal vaag op reageerde. Volgens Gasparino beweerde SEC dat Ether een goed ontwikkeld ecosysteem had dat voldoende gedecentraliseerd was om als niet-effect te worden beschouwd. Hoewel de infrastructuur van Ripple nog steeds wordt gebouwd, wordt het token dat wordt gebruikt als een effect beschouwd.

Gasparino voerde echter aan dat de timing van de SEC-rechtszaak nader onderzoek vereist, aangezien de zaak slechts enkele dagen voor het vertrek van voormalig SEC-chef Jay Clayton werd ingediend.

Tevens sprak de journalist met Ripple. Het team van Ripple gaf aan dat het niet van plan is om te schikken met de toezichthouder. Dit geeft aan dat ze vertrouwen hebben dat ze de rechtszaak zullen gaan winnen. Gasparino tweette het volgende:

“BREAKING: Ripple’s juridische team vertelt FoxBusiness dat ze geen plannen hebben om met de SEC te schikken in de rechtszaak over XRP. Ze zijn ervan overtuigd dat ze kunnen laten zien dat Gary Gensler bij het vervolgen van de zaak winnaars en verliezers kiest in de crypto-markt en dat dit ten koste van innovatie gaat.”

XRP-voorstanders beweerden zelfs dat de beslissing om Ethereum zijn gang te laten gaan, gebaseerd was op persoonlijk gewin voor SEC-managers, waaronder Hinman en Clayton. Hoewel Ripple heeft beweerd dat het niet voor de schikking zal gaan omdat het zeker is van zijn kansen, zou de uitkomst van de zaak de toekomst van crypto-regelgeving in de VS kunnen bepalen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!