Craig Wright Satoshi Nakamoto

BitConnect-promotor Glenn Arcaro pleit schuldig en moet $24 miljoen terugbetalen

Voormalig directeur en promotor van de beruchte cryptocurrency-ponzi BitConnect, Glenn Arcaro, pleitte woensdag in de federale rechtbank schuldig aan beschuldigingen van fraude. Dit volgens een aankondiging die het Amerikaanse ministerie van Justitie, van het zuidelijke district van Californië, op woensdag 1 september 2021 gepubliceerd heeft.

Deze zaak is een uitbreiding van een civiele zaak die in mei werd aangekondigd tegen BitConnect-oprichter Satish Kumbhani. De Amerikaanse Securities and Exchange Commission beschuldigde hem van liegen over het vermogen van de beurs om winst te genereren. En ook het overtreden van registratiewetten die bedoeld zijn om investeerders te beschermen.

De zaak tegen Arcaro

Glenn Arcaro gaf toe met anderen samen te werken om de interesse van investeerders in cryptocurrency te exploiteren. Ze deden dit door op frauduleuze wijze het eigen muntenaanbod en de digitale valuta beurs van BitConnect als een lucratieve investering op de markt te brengen.

Bovendien gaf Arcaro volgens het rapport toe dat hij en anderen hebben samengespannen om investeerders te misleiden over de “BitConnect Trading Bot” en “Volatility Software”. Dit zijn de vermeende gepatenteerde technologie van BitConnect.

Hij bracht ze op de markt alsof ze substantiële winsten en gegarandeerde rendementen konden genereren door het geld van investeerders te gebruiken om te handelen op de volatiliteit van de cryptocurrency-markten. Dit terwijl BitConnect in feite een rasechte Ponzi-scheme uitvoerde door eerdere BitConnect-investeerders te betalen met geld van latere investeerders.

Waarnemend U.S. Attorney Randy S. Grossman van het zuidelijke district van Californië zei het volgende:

“Arcaro en zijn vertrouwelingen jaagden op de interesse van investeerders in cryptocurrency. Als gevolg hiervan verloor een duizelingwekkend aantal individuen een enorme hoeveelheid geld. Het ministerie van Justitie zal het investerende publiek blijven beschermen en de snelgroeiende cryptocurrency-industrie onder de loep nemen. Voor degenen die de volgende zouden zijn om het investerende publiek te bedriegen, laat deze actie van het ministerie van Justitie gelden als een grimmig waarschuwend verhaal. Laat dit voor het investerende publiek ook dienen als een waarschuwing om uw geld veilig te stellen en verstandig te beleggen.”

Arcaro exploiteerde naar verluidt een groot netwerk van promotors in Noord-Amerika en vormde een piramidespel dat bekend staat als het BitConnect Referral Program. Hij verdiende maar liefst 15% van elke investering in het BitConnect Lending Program. Arcaro ontving verder delen van alle investeringen uit een verborgen ‘slush’-fonds. Bovendien hebben Arcaro en zijn handlangers volgens de IRS de rapportageregels omzeild om hun plan te verbergen.

Arcaro pleit schuldig

In zijn pleidooiovereenkomst erkende Arcaro dat hij en anderen opzettelijk investeerders hebben misleid om te geloven dat BitConnect een lucratieve investering was. Hij plaatste ook video’s op social media die de spot dreven met degenen die de authenticiteit van BitConnect’s bedrijf in twijfel trokken.

“Arcaro heeft de verantwoordelijkheid aanvaard voor zijn acties om duizenden individuen over de hele wereld te bedriegen om in BitConnect te investeren”, zei speciaal verantwoordelijke Eric Smith van het Cleveland Field Office van de FBI. Hij waarschuwde ook dat de FBI niet zou stoppen met het achtervolgen van degenen die zich bezighouden met financieel crimineel bedrog.

In totaal gaf de BitConnect-promotor toe dat hij ongeveer $24 miljoen verdiende aan de fraudesamenzwering en volgens gerechtelijke documenten moet hij investeerders het volledige bedrag terugbetalen.

Twee andere promotors treffen schikking

Vorige maand werd tevens bekend dat de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) een schikking getroffen heeft met twee vermeende promotors van de alom bekende cryptocurrency-scam BitConnect. De promotors stemde ermee in om meer dan $3,7 miljoen aan terugbetalingen en rente te betalen. Ze moeten ook 190 BTC verbeuren aan de toezichthouder, ter waarde van $9,5 miljoen tegen huidige prijzen.

In haar persbericht onthulde de SEC dat het zuidelijke district van New York op 13 augustus een vonnis had geveld tegen Michael Noble, ook bekend als Michael Crypto, en zijn partner in crime, Joshua Jeppesen, voor hun betrokkenheid bij BitConnect. De rechtbank sprak ook een eindvonnis uit tegen Laura Mascola als gedaagde.

De SEC had Noble aangeklaagd in verband met het naar verluidt promoten van BitConnect en het verkopen van effecten in zijn uitleenprogramma van juni 2017 tot januari 2018. De financiële waakhond beweerde dat Noble de effecten had verkocht zonder zich bij de commissie te registreren en zonder te zijn geregistreerd als broker-dealer.

Jeppesen werd op zijn beurt ervan beschuldigd een schakel te zijn geweest tussen BitConnect en promotors en het bedrijf te vertegenwoordigen op evenementen, terwijl Mascola bepaalde opbrengsten zou hebben ontvangen van de BitConnect-activiteiten van Jeppesen.

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op FacebookYouTube en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN