SEC klaagt BitConnect aan voor tokenverkoop van meer dan $2 miljard

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft de oprichter van BitConnect, Satish Kumbhani, maar ook promotor Glenn Arcaro aangeklaagd. De beklaagden worden beschuldigd van het verkopen van frauduleuze en niet-geregistreerde effecten waarbij ze $2 miljard ophaalden.

“Vandaag hebben we aangekondigd dat we een actie hebben ingediend tegen een online crypto-leenplatform, de oprichter en de Amerikaanse toppromotor en zijn gelieerde bedrijf. Ze zouden particuliere beleggers hebben opgelicht voor $2 miljard!”

De nieuwste ontwikkelingen komen drie jaar nadat BitConnect zijn diensten heeft stopgezet. De klacht beweert dat gebruikers werden misleid om te investeren in het uitleenplatform en dat de handelsbot van BitConnect een gegarandeerd maandelijks rendement van 40% zou opleveren. Daarnaast werd BitConnect beschuldigd van het plaatsen van fictieve rendementen op de website.

“Deze beweringen waren een schijnvertoning. Zoals gedaagden wisten of roekeloos negeerden, heeft BitConnect geen investeerdersgeld ingezet om te handelen met zijn vermeende Trading Bot. In plaats daarvan hebben BitConnect en Kumbhani het geld van investeerders overgeheveld voor hun eigen voordeel en dat van hun medewerkers.”

BitConnect moet alles terugbetalen

Het opsporen van Kumbhani zal veel moeilijker zijn, aangezien de verblijfplaats van de oprichter van BitConnect momenteel onbekend is. Het platform heeft naar verluidt 325.000 Bitcoin opgehaald, toen $2 miljard, maar in de huidige markt is dit meer dan 15 miljard dollar waard.

De voormalige promotor gaf toe dat hij ongeveer $24 miljoen verdiende met zijn frauduleuze activiteiten en heeft de opdracht gekregen om het volledige bedrag aan investeerders terug te betalen.

Eerder dit jaar heeft de SEC twee andere BitConnect promotors aangeklaagd, omdat zij namelijk BCC tokens ontvingen voor het aantrekken van nieuwe investeerders. De twee beklaagden hebben hiervoor in augustus een schikking getroffen. De promotors stemden ermee in om meer dan $3,7 miljoen aan terugbetalingen en rente te betalen. Bovendien moeten ze ook 190 BTC verbeuren aan de toezichthouder.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!