Ripple stelt belangrijke XRP-grootboekupgrade voor om DeFi en smart contracts te ontketenen

Hoewel Ripple al een gehele tijd verwikkeld is in een rechtszaak met de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), heeft het bedrijf niet stilgezeten op het gebied van ontwikkelingen. Zo stelde het bedrijf een grote XRP-grootboekupgrade voor, waarvan het bedrijf zegt dat het gedecentraliseerde finance (DeFi) en smart contracts kan ontketenen in het bredere XRP-ecosysteem, zonder de efficiëntie van XRPL te verminderen.

Het bedrijf wil dit realiseren door gefedereerde zijketens, wat zijketens zijn die worden verbonden met de XRPL door “federators”, stukjes software die worden beheerd door partijen die validators op ten minste één zijketen gebruiken. De zijketens zouden werken als hun eigen blockchains, maar XRP en uitgegeven tokens zouden tussen hen en de XRPL kunnen bewegen. David Schwartz legde het als volgende uit in een recente blogpost:

“Dit stelt ontwikkelaars in staat om nieuwe functies te implementeren, zoals native smart contracts, die naadloos samenwerken met XRP en de XRP Ledger, terwijl de XRP Ledger ook zijn bestaande, ‘slanke en efficiënte’ functieset kan behouden.

Federated Sidechains maken experimenten en specialisatie mogelijk, zodat ontwikkelaars kunnen genieten van de kracht van de XRPL op een sidechain die fungeert als zijn eigen blockchain. Stel je bijvoorbeeld het potentieel voor om uit te breiden naar nieuwe functionaliteit door de functies van de XRPL af te slanken tot een specifieke subset voor een bepaalde use-case – of zelfs een privé, parallel netwerk te creëren voor een geautoriseerde blockchain.”

Schwartz, een van de oorspronkelijke architecten van het XRP-grootboek, voegde er vervolgens aan toe dat succesvolle functies die in de zijketens zijn “gebakken”, uiteindelijk kunnen worden geport naar het XRPL-mainnet. Hij ging echter verder met stellen dat die sidechains mogelijk maken geen wijzigingen vereisen die op de XRPL zelf worden gebruikt, hoewel hij wel aangaf dat er enkele wijzigingen in de software nodig zijn:

“Het aanbrengen van deze wijzigingen is waarschijnlijk het grootste deel van deze inspanning, want hoewel ze niet worden ingeschakeld op XRPL, zijn er nog steeds risico’s verbonden aan het wijzigen van de software. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een bestaande code moet worden verplaatst of aangepast, waardoor het risico bestaat dat het gedrag per ongeluk verandert.”

Alle mogelijke XRPL-wijzigingen vereisen een goedkeuringsclassificatie van 80% van de validators van het grootboek. Als een wijziging twee weken boven die drempel blijft, wordt deze geactiveerd.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!