SEC overtreed regels in rechtszaak tegen Ripple

De lopende rechtszaak tussen Ripple Labs en de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) wordt steeds interessanter om te volgen. Onlangs heeft rechter-magistraat Sarah Netburn Ripple’s motie toegekend om de gegevens van zijn huidige en voormalige chief executives privé te houden. Interessant is echter dat de rechtszaak een ongebruikelijke wending lijkt te hebben genomen. Volgens CryptoLaw heeft de SEC naar verluidt de regels van de Amerikaanse burgerlijke rechtbank geschonden door in de zaak meerdere MOU’s af te geven, er werd opgemerkt dat:

“Achter de rug van de rechter heeft de SEC de regels van de Amerikaanse burgerlijke rechtbank geschonden door meerdere ‘MOU’s’ uit te vaardigen om buitenlandse regeringen te verplichten dossiers te verkrijgen van Ripple’s buitenlandse zakenpartners. Ze zijn echter gepakt.”

Zo heeft de SEC op deze manier naar verluidt ontdekkingen van de Financial Conduct Authority (FCA) van het Verenigd Koninkrijk over Ripple opgevraagd. Dit was in strijd met de Conventie van Den Haag, zoals opgedragen door Southern District of New York en Magistraat Rechter Sarah Netburn.

De beklaagde, Ripple Labs, diende een geschilbrief in bij rechter Netburn met betrekking tot de inbreuk. Het document werd ingediend door de juridische vertegenwoordiging van Ripple Labs en beweerde dat de SEC ten minste 11 MOU’s had waarin documenten werden geëist van “overzeese entiteiten”. Het document bevestigde dat veel van deze entiteiten de zakenpartners van het betalingsbedrijf waren, met ongeveer 10 internationale toezichthouders. Het gaf het volgende aan:

“Niet alleen is het gebruik van precontentieuze onderzoeksinstrumenten nadelig voor gedaagden en de ontvangers van dergelijke verzoeken, zoals hieronder beschreven, het belet dit Hof ook om zijn rechtmatige discretie uit te oefenen met betrekking tot de reikwijdte van toegestane buitenlandse ontdekkingen.”

De verdediging noemde de acties van de toezichthouder “ongepast” en gaf aan dat dit onderdeel zou zijn van een “intimidatietactiek” om naar verluidt het vermogen van Ripple om zaken te doen buiten de Verenigde Staten te verminderen.