Oprichter van Litecoin, Charlie Lee, legt uit waarom NFT’s een zeepbel zijn

Non-fungible tokens zijn momenteel een behoorlijke hype in de crypto-gemeenschap. De maker van Litecoin (LTC), Charlie Lee, is echter van mening dat de hype onhoudbaar is. Hij gaf vandaag op Twitter aan dat, in tegenstelling tot “echte kunst”, NFT’s nul creatie kosten hebben. Hij tweette:

“In tegenstelling tot NFT’s is kunst in de echte wereld niet gratis om te maken. Het kost moeite en tijd om een ​​stuk te maken. Dit is in feite Proof-of-Work. Een beroemde kunstenaar als Picasso kan tijdens zijn leven slechts duizenden kunstwerken maken. Deze beperking zorgt voor schaarste, waardoor de waarde hoog blijft.”

Hij ging verder met:

“NFT’s daarentegen zorgen voor kunstmatige schaarste. Vanwege de bijna nulkosten om nog een NFT te creëren, zal de markt uiteindelijk worden overspoeld met NFT’s van artiesten die proberen deze rage te verzilveren. Het aanbod zal de vraag overweldigen en de prijzen zullen uiteindelijk crashen.”

Om zijn punt te bewijzen creerde Lee een eigen NFT op basis van zijn profielfoto op Twitter, wat hem, naast de ongelooflijk hoge gaskosten op het Ethereum-netwerk, bijna geen tijd en geld kostte om te maken.

Lee’s opmerkingen weerspiegelen de gevoelens uit verschillende personen in de markt. Er zijn echter argumenten om ervoor te zorgen dat de kunstscène – zowel real-world als digitaal – wordt overspoeld door reproducties. De waarde van het stuk hangt echter vaak af van de kunstenaar, waarbij verzamelaars aandacht besteden aan de maker van een kunstwerk, waardoor het zich onderscheidt van andere nagemaakte stukken.

Inderdaad, de mogelijkheid om kunstwerken cryptografisch te ondertekenen is een ander vaak toegeschreven voordeel van NFT’s, waardoor artiesten metadata, bestandskoppelingen en andere noodzakelijke copyrightelementen kunnen opnemen.

Met NFT’s wordt schaarste een uitdrukking van consensus, en daarom werd in januari een ultra-zeldzame buitenaardse CryptoPunk verkocht voor 605 ETH. Hoewel het mogelijk zou zijn om dit zeldzame item opnieuw te creëren, zou het geen deel uitmaken van de collectie die Larva Labs in 2017 heeft gemaakt.

Daarnaast werd er eerder deze maand een collectie 16.384 kaarten van Hashmasks voor ruim $10 miljoen verkocht in de eerste vier dagen. De eigenaar van Hashmasks #1 verkocht zijn kaart, vernoemd naar de voormalige Amerikaanse president Donald Trump, voor ongeveer 97 Ether (ETH), wat neerkomt op meer dan $174.000 tegen de huidige Ether-prijs.

Lee’s opmerkingen dat deze wereld van digitale verzamelobjecten niet houdbaar is kunnen dan wel kloppen, maar dat wil niet zeggen dat de hype al over is.

Wat denken jullie? Zijn jullie wel een fan van NFT’s? Laat het ons weten op onze socials!

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!