Waarom de gekte omtrent GameStop het verhaal van blockchain versterkt

Deze week heeft voornamelijk in het teken gestaan van de enorme stijging van de aandelen van GameStop, die georganiseerd werd door de subreddit r/WallStreetBets.

De subreddit besloot als collectief de aandelen van GameStop (GME) te kopen, wat op zijn beurt ervoor zorgde dat grote hedgefondsen, die ingezet hadden op een daling van de koers, allemaal hun verlies moesten nemen. Dit verlies was niet mild, aangezien de hedgefondsen meerdere miljarden dollars hebben verloren door een actie van de subreddit.

Als gevolg van deze hype en ‘manipulatie’ hebben verschillende verschillende beurzen, zoals Robinhood en de Nederlandse BinckBank, besloten om de handel in GameStop te stoppen. Daarnaast hebben prominente figueren in de mark opgeroepen voor betere regulering van de markt om dit soort ‘manipulatie’ in de toekomst te voorkomen.

Nu hoor ik jullie vragen: wat heeft dit met cryptocurrencies en blockchain te maken? Dat zal ik jullie uitleggen. Het is namelijk zo dat hedgefondsen en grote instellingen al jaren lang de markt manipuleren door aandelen te pumpen en te dumpen. Nu is het echter zo dat een gedecentraliseerde groep (r/WallStreetBets) heeft besloten om als een collectief hetzelfde te doen, maar dit wordt natuurlijk niet geaccepteerd door de grote hedgefondsen en prominente figuren. Want als zij het doen, dan is het allemaal legaal, maar zodra de ‘gewone burger’ dit doen, dan is het illegaal en moeten er reguleringen komen.

De vraag om extra reguleringen zegt al genoeg over hoe wanhopig de mannen van Wall Street zijn, aangezien dit ongeveer het laatste is waar ze om zouden roepen. Helaas zijn de regelgevers echter veelal dezelfde mensen die profiteren van deze manipulatie door hedgefondsen, wat het vermoeden dat er strengere regels zullen komen versterkt.

De eerder genoemde beurs Robinhood heeft echter veel last gehad van hun beslissing om o.a. de handel in GameStop te stoppen. Het is namelijk zo dat de bekende zoekmachine en het bedrijf achter Android, Google, het bedrijf gered heeft van een 1 sterbeoordeling in de Play Store door bijna 100.000 negatieve recensies te verwijderen. Deze reviews werden achtergelaten door personen die het totaal niet eens waren met de actie van de beurs.

Nu hoor ik jullie opnieuw vragen: oke leuk, maar wat heeft dit nou echt met cryptocurrencies en blockchain te maken? Nou dat zal ik nu echt uitleggen. Het feit dat grote beurzen zomaar mogen beslissen waar wij ons eigen geld in stoppen, is natuurlijk niet oke. Als wij massaal besluiten om GameStop te supporten, dan willen wij het recht hebben om GameStop te supporten.

Natuurlijk wil dit niet zeggen dat pump en dumps goed zijn, maar het is nog steeds je eigen beslissing/keuze om mee te doen aan een pump en dump. Het feit dat verschillende beurzen voor ons beslissen dat wij GameStop aandelen niet meer mogen kopen, met als reden “om de consument te beschermen”, geeft aan hoe dit soort bedrijven ons zien. Ze zien ons als ‘domme’ consumenten die niet weten wat we doen. Ze vinden het echter wel fijn om van ons ‘domme’ consumenten te profiteren als het hen winst oplevert, maar als wij besluiten om acties te ondernemen tegen de grote bankiers/hedgefondsen, dan moeten er extra reguleringen komen.

Dit is overigens ook het geval geweest bij Bitcoin. Toen de consumenten in 2017 besloten om Bitcoin (BTC) te pompen naar $20.000 werden er verschillende berichten gepubliceerd om de crypto-markt strenger te reguleren en wellicht zelfs te verbieden. Instellingen hebben vervolgens in de jaren daarna voornamelijk negatief gesproken over de nummer één cryptocurrency om de prijs naar beneden te drukken, terwijl ze waarschijnlijk tegelijkertijd Bitcoin aan het inslaan waren.

Grote hedgefondsen kijken namelijk niet zoals consumenten naar winsten binnen één dag of zelfs niet binnen één jaar. Ze hebben genoeg geld om ’the long game’ te spelen en maken ‘misbruik’ van het feit dat de meeste consumenten niet genoeg fondsen/doorzettingsvermogen heeft om hetzelfde te doen. Zo lokken ze mensen in de richting van het verkopen van hun bezit, zodat zij uiteindelijk meer van het bezit kunnen vergaren voor een lagere prijs. Nu in 2021 hebben ze echter besloten om de koningsmunt te promoten en worden we overspoeld door positieve berichten over de munt. Dit terwijl dat de fundamenten omtrent Bitcoin niet veel veranderd zijn. Zei er iemand manipulatie?

Al met al, bewijst deze GameStop-saga maar weer eens hoe belangrijk het is om te werken naar een gedecentraliseerde toekomst, waar consumenten meer vrijheden hebben om hun geld te beleggen in wat zij maar willen en wanneer zij maar willen. De noodzaak voor gedecentraliseerde beurzen, gedecentraliseerde finance en blockchain in het algemeen is nog nooit zo groot geweest en wij zouden allemaal deze technologie moeten omarmen, want samen kunnen wij de wereld op een positieve manier veranderen. Dit zal echter niet zonder slag of stoot gaan, maar onthoud goed; de aanhouder wint.