Russische overheidsfunctionarissen moeten, vóór juni 2021, hun cryptocurrency-bezittingen aangeven

De Russische president Vladimir Poetin heeft een bevel ondertekend dat overheidsfunctionarissen verplicht om hun cryptocurrency-bezittingen te melden. Dit volgens een artikel dat gisteren door het lokale nieuwsplatform TASS gepubliceerd werd.

Volgens het document, dat donderdag is ondertekend, moeten zowel huidige ambtenaren als mensen die op het punt staan ​​een overheidsfunctie in te nemen, bekendmaken welke cryptocurrencies ze bezitten, de datum van verwerving, het totale bedrag van de aangehouden activa, evenals informatie over de uitgever van het activum, zoals het land van registratie.

Verklaringen moeten tevens informatie bevatten over de bezittingen van hun echtgenoten en minderjarige kinderen. Het bevel verplicht de desbetreffende personen om de informatie vóór 30 juni 2021 openbaar te maken.

Officieel vrijgegeven op donderdag, bepaalt het decreet nieuwe maatregelen met betrekking tot de Russische federale cryptowet ‘On Digital and Financial Assets‘ of DFA, die op 1 januari 2021 in werking zal treden.

Het nieuwe regelgevingsinitiatief zal volgens enkele lokale cryptospelers een positief effect hebben op de Russische cryptocurrency-markt. Zo gaf Maria Stankevich, hoofd bedrijfsontwikkeling bij crypto-exchange EXMO, aan dat het decreet aantoont dat “overheidsfunctionarissen zonder uitzondering even compliant zullen moeten zijn als gewone burgers”.

Stankevich merkte verder de golf van negatieve feedback op over voorgestelde cryptovoorschriften, waaronder strafrechtelijke aansprakelijkheid voor mislukte crypto-belastingrapportage:

“Ik denk dat dit initiatief geweldig is, omdat het de Doema kan dwingen alle nadelen van de wetsvoorstellen die ze hebben geprobeerd in te voeren, opnieuw te overwegen.”

Zoals eerder gemeld, geeft de nieuwe wet per 1 januari 2021 eindelijk een wettelijke status aan cryptocurrencies in Rusland, maar zal het gebruik van ervan als betaalinstrument worden verboden.

Het is wellicht niet de duidelijkheid waar iedereen op zat te wachten, echter is het wel positief nieuws dat het land niet over is gegaan op een totaalverbod van cryptocurrencies.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!