Bank of Japan

Functionaris van de Bank of Japan is niet ongerust over de snelle ontwikkelingen van de Chinese CBDC

Kazushige Kamiyama, hoofd van de afdeling betalings- en afwikkelingssystemen van de Bank of Japan (BoJ), heeft aangegeven dat geen enkele digitale valuta de wereldwijde transacties zullen domineren, als de centrale banken hun eigen afwikkelingssystemen verbeteren. Dit volgens een nieuwsbericht op Japan Today.

China is al enige tijd bezig met het testen van de digitale yuan en is een van de voorlopers. Kamiyama wil hiermee aangeven dat het de ontwikkeling van de digitale yuan zou kunnen verstoren zodra banken hun afwikkelingssystemen verbeteren. De People’s Bank of China heeft publiekelijk gezegd dat het het eerste land wil zijn die een CBDC wil uitgeven om zijn afhankelijkheid van het wereldwijde dollarbetalingssysteem te minimaliseren.

Zoals eerder gemeld zullen elf benzinestations in de stad Shenzen in China de digitale yuan accepteren. Burgers kunnen tijdens het afrekenen betalen met een unieke QR-code die gescand kan worden.

Kamiyama zei dat China mogelijk een “first mover” -voordeel heeft bij de uitgifte van een digitale valuta, maar gaf ook aan dat China zich zal moeten blijven doorontwikkelen, want de technologie die nu beschikbaar is zou in de loop van de tijd kunnen verouderen.

“Er wordt voortdurend nieuwe technologie uitgevonden. Zelfs als je een voorsprong hebt op de technologie die nu beschikbaar is, kun je in de loop van de tijd vast komen te zitten in wat oude technologie wordt”, zei hij tegen Reuters.

Japan heeft geen haast gezet achter de ontwikkeling van een CBDC, vanwege de sociale verstoringen die het zou kunnen veroorzaken in het land. Toch heeft de uitgifte van China’s digitale yuan ervoor gezorgd dat de Japanse regering zal heroverwegen om het proces van een digitale yen te versnellen. De BOJ kondigde vorige week plannen aan om vanaf volgend boekjaar te bekijken of het een digitale yen kan uitgeven.

“We onderzoeken CBDC’s om ons afwikkelingssysteem te verbeteren, niet om het als instrument voor monetair beleid te gebruiken”, zei Kamiyama, benadrukkend dat een digitale yen naast bankbiljetten zou bestaan.

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op Facebook en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN