Bank of Japan wil in 2021 een eigen CBDC testen

Centrale banken over de hele wereld haasten zich om zo snel mogelijk een digitale valuta vanuit de centrale bank te lanceren. Op dit moment heeft China de beste papieren om deze race te winnen, dit wil echter niet zeggen dat andere landen geen poging willen wagen om de Aziatische grootmacht voor te zijn.

Het andere Aziatische land, Japan, heeft namelijk aangekondigd dat het ook bezig is – samen met zes andere centrale banken door middel van een samenwerking met de Bank of International Settlements (BIS) – met een eigen digitale valuta vanuit de centrale bank (CBDC).

De Bank for International Settlements (BIS) publiceerde, in samenwerking met een groep van zeven centrale banken, haar eerste gezamenlijke rapport over digitale valuta van centrale banken op 9 oktober, gericht op de basisprincipes en kernkenmerken van CBDC’s.

Naast dit rapport vanuit de BIS, bracht de Bank of Japan (BoJ) zelf ook een document uit waarin zij haar eigen specifieke benadering van CBDC’s schetst vanuit een Japan-centrisch perspectief.

Volgens het BoJ-rapport zal het ergens in 2021 beginnen met de eerste van verschillende testfasen voor zijn eigen CBDC, waaronder de ontwikkeling van een testomgeving voor de valuta en experimenten op de basisfunctie van de activa als betaalinstrument. Het BoJ-rapport merkte ook op dat een kernkenmerk van de digitale valuta veerkracht moet zijn, vanwege de vele natuurrampen waar het land door getroffen wordt, en stelt:

“Offline gebruik in tijden van systeem- en netwerkstoringen en stroomuitval is ook belangrijk voor Japan, gezien het veelvuldige voorkomen van natuurrampen.”

Vanwege de aard van zijn geografie is Japan vatbaar voor een breed scala aan natuurrampen, waaronder aardbevingen, tsunami’s, overstromingen, tyfonen, cyclonen en vulkaanuitbarstingen.

Het rapport geeft geen details over hoe maatregelen tegen dergelijke gebeurtenissen kunnen worden bereikt, hoewel er oplossingen zijn die mogelijke elektrische of netwerkstoringen voor Bitcoin (BTC) en andere op blockchain gebaseerde cryptocurrencies aanpakken. Deze omvatten de ontwikkeling van mesh-netwerken op basis van langegolfradiozenders en het satellietnetwerk van Blockstream, dat Bitcoin-transacties via de ruimte uitzendt.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!