Digitale yuan wordt getest bij benzinestations in Shenzhen

Elf Benzinestations in de stad Shenzen in China accepteren nu de digitale yuan. Dit gebeurde nadat burgers meer dan $1,5 miljoen in de valuta ontvingen als onderdeel van een lopende pilot. Dit meldde het lokale nieuwscentrum Economic Information Daily.

De tests worden uitgevoerd door staatsagentschap Guangdong Petroleum. Zij lanceerden de pilot op 13 oktober deze week. Burgers kunnen tijdens het afrekenen betalen met een unieke QR-code die gescand kan worden. Dit is vergelijkbaar met de commerciële betaalapp Apple Pay.

Tot dusver is de feedback vanuit de burgers positief. Ze merkten zowel op dat de transacties naadloos verlopen en slechts “enkele seconden” duurt. De betalingen met de digitale yuan kunnen naast het tanken ook gebruikt worden voor aankoop van winkelartikelen bij tankstations.

Digitale yuan-applicatie

Het opmerkelijke is dat de burgers gebruik kunnen maken van een digitale yuan-applicatie die gebruik maakt van een “dual offline” -technologie. Dit betekent dat burgers enkel een mobiele telefoon met elektriciteit tijd nodig heeft, dus de klant heeft geen telefoonsignaal nodig om een betaling te voltooien. Dit verschilt van het huidige systeem dat wordt gebruikt door betalingsapps zonder contant geld, zoals WeChat, die een internetverbinding nodig hebben om te werken en zelfs transactiekosten in rekening brengen.

Binnen deze maand zal de digitale yuan-betalingsapplicatie verder worden uitgerold naar meer dan 110 bezinestations in Shenzhen, volgens het rapport. De ontwikkeling is een nieuwe mijlpaal voor het digitale Yuan-project in China, officieel de Digital Currency Electronic Payment (DCEP). Het maakt deel uit van het ambitieuze vijfjarenplan van het land, waarin de ontwikkeling en implementatie van nieuwere technologieën, zoals blockchain en kunstmatige intelligentie, aanwezig is.

Olympische winterspelen

Het Chinese parlement heeft aangegeven dat de digitale valuta van China zal worden gebruikt tijdens de Olympische Winterspelen van 2022.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!