Charles Hoskinson

Voormalig gouveneur van Indiase centrale bank gelooft dat Bitcoin en CBDC’s naast elkaar kunnen bestaan

In een interview met de CNBC zei de voormalige gouverneur van de Reserve Bank of India en voormalig hoofdeconoom van het Internationaal Monetair Fonds, Raghuram Rajan, dat Bitcoin (BTC) en Facebook’s Libra naast digitale valuta’s vanuit centrale banken (CBDC’s) kunnen blijven bestaan.

Raghuram Rajan is momenteel hoogleraar financiën aan de Universiteit van Chicago. Hij staat erom bekend de recessie van 2008 in 2007 te hebben voorspeld, en heeft als gouverneur van de centrale bank van India het afgelopen decennium het economische herstel van India geleid. Tevens was Rajan ook de hoofdeconoom en onderzoeksdirecteur was bij het Internationaal Monetair Fonds tussen 2003-2006.

Rajan ging verder met aangeven dat één van deze digitale valuta’s alleen problematisch zouden kunnen worden als ze een monopolie hebben. Hij gelooft echter dat er andere privé-digitale valuta’s zullen zijn die verschillende rollen zullen spelen en sterke concurrentie zullen bieden aan bestaande.

Bitcoin lijkt op goud

Hij vervolgde zijn verhaal met aangeven dat dat Bitcoin een beetje op goud lijkt. Hij zei het volgende:

“Goud heeft enige waarde omdat we het waarderen voor sieraden, maar [met] Bitcoin kun je dat zelfs niet doen. Niettemin heeft het waarde omdat anderen denken dat het waarde heeft.”

Hij merkte ook op dat verschillende digitale valuta’s verschillende dingen doen, en het kan zijn dat Bitcoin in de toekomst steeds meer waarde krijgt als waardeopslag of als een speculatief bezit.

Privacy is een belangrijk punt

Rajan uitte ook zijn bezorgdheid over banken die CBDC’s zullen gaan uitgeven. Hij zei dat banken een enorme hoeveelheid informatie zullen kunnen verkrijgen door het gebruik van CBDC’s, maar dat mensen het misschien niet prettig vinden om al hun persoonlijke betalingsinformatie te delen. Banken zouden moeten beslissen welke gegevens ze willen verzamelen en hoe ze die willen gebruiken, voegde hij eraan toe en ging verder met:

“Het mooie van het geld in onze handen is dat het anoniem is. Zelfs als je niets illegaals doet, wil je niet dat de overheid alles ziet wat je doet.”

Net als bij particuliere digitale valuta, zal het ook een probleem zijn als er een “monopolie op de digitale valuta vanuit de centrale bank is, zonder het gebruik en beheer van de valuta door de centrale banken, en de bijbehorende gegevens, te waarborgen”. Hierdoor zal het gunstig zijn om concurrentie te hebben voor zowel particuliere digitale valuta als voor CBDC’s, zei Rajan.

Rajan concludeerde dat, hoewel er uitdagingen zijn die moeten worden opgelost in de digitale-valutaruimte, hij graag zou willen zien dat privé-digitale valuta’s naast de digitale valuta vanuit de centrale bank bestaan, om zo te zien welke het beste werken.

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op FacebookYouTube en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN