Honeywell Bitcoin

Lightning-maker introduceert nieuw ontwerp om Bitcoin full nodes kleiner te maken, genaamd Utreexo

Lighting-maker Tadge Dryja heeft gewerkt aan een nieuw ontwerp voor een lichtere Bitcoin full node, waarover hij in 2019 voor het eerst een paper schreef. Vorige week brachten hij en een team van programmeurs een eerste versie van de Utreexo-software uit, als onderdeel van MIT Digital Currency Initiative (DCI), waarmee het idee van lichtere nodes in werkende code wordt omgezet. Dit volgens een blogpost die op 22 juli geplaatst werd.

Bitcoin full nodes fungeren als financiële beveiligingssystemen, valideren Bitcoin-blockchain-transacties en voorkomen dat gebruikers worden misleid door te denken dat ze geld hebben ontvangen dat ze niet hebben ontvangen. Deze nemen echter wel veel computerruimte in beslag en groeien snel in omvang.

Omdat deze nodes de meest ‘vertrouwde’ manier zijn om Bitcoin te gebruiken, hebben ontwikkelaars lang geprobeerd om ze gebruiksvriendelijker te maken. Deze ‘droom’ is nu eindelijk werkelijkheid geworden met Utreexo.

Wat is Utreexo?

Bitcoin full nodes bevatten elke transactie die ooit is gedaan, momenteel is dit ongeveer 200 GB. Met zogeheten Bitcoin proned full nodes kan de omvang van de transactiegeschiedenis worden teruggebracht tot slechts een halve gigabyte, echter verkleint dit niet de Unspent Transaction Outputs (UTXO’s) van Bitcoin, die aangeeft hoeveel BTC aan elk adres is gekoppeld. Deze batch gegevens neemt iets minder dan 4 GB aan gegevens in beslag.

Deze UTXO-staat is in de loop van de tijd snel gegroeid en zal waarschijnlijk blijven groeien, waardoor het moeilijker wordt om full nodes te draaien.

Dit is waar Utreexo om de hoek komt kijken. Met behulp van nieuwe cryptografie is het mogelijk om dit deel van de staat te vervangen door een klein cryptografisch bewijs dat veel minder opslagruimte in beslag neemt.

Dryja gaf het volgende aan in het blogbericht:

“Utreexo is een nieuwe schaalbaarheidstechnologie voor Bitcoin, die Bitcoin-nodes kleiner en sneller kan maken en tegelijkertijd dezelfde beveiliging en privacy behoudt als full nodes.”

Dryja zei het volgende in een bericht op de MIT DCI website:

“Utreexo is een nieuwe, op hash gebaseerde dynamische accumulator, waarmee de miljoenen niet-uitgegeven outputs kunnen worden weergegeven in minder dan een kilobyte – klein genoeg om op een vel papier te worden geschreven.”

Hij gaf ook aan dat, aangezien Utreexo-nodes zoveel gemakkelijker zullen zijn om te gebruiken, ze veel vaker zullen voorkomen dan normale full nodes.

Nog een lange weg te gaan

Maar het is nog niet volledig geïmplementeerd en heeft nog een lange weg te gaan voordat gebruikers de nodes kunnen gaan gebruiken. Utreexo-ontwikkelaars hebben nu een proof of concept gepresenteerd, waaruit blijkt dat het idee kan worden omgezet in een echt werkend product, maar ze hebben nog veel werk te verzetten, waaronder het oplossen van bugs om de mini-node geschikt te maken voor het echte werk.

“De software werkt ook op testnet, het Bitcoin-testnetwerk, en wordt niet aanbevolen voor gebruik met echt geld. Er zijn nog veel bekende bugs en inefficiënties in de code, maar we verbeteren het in een hoog tempo.”

Ze zullen uiteindelijk de Utreexo-nodes compatibel moeten maken met de nodes die al op het Bitcoin-netwerk draaien. Om dit te doen, zullen ontwikkelaars uiteindelijk Bitcoin Core, de meest populaire Bitcoin-nodesoftware, moeten aanpassen. Dit kan echter wel gevaarlijk zijn. Utreexo is “een belangrijke heroverweging van hoe Bitcoin werkt die de consensus-kritische code verandert”, schrijft Dryja.

Hij ging verder met:

“Het is dus waarschijnlijk moeilijk om Utreexo-code in Bitcoin Core te krijgen, en terecht. We willen er zeker van zijn dat we geen problemen introduceren in een systeem dat zoveel geld van mensen verwerkt.”

Daarom hebben ze besloten om te kijken of ze kunnen proberen om Utreexo eerst toe te voegen aan alternatieve Bitcoin-nodesoftware Btcd, omdat het door niet zoveel mensen wordt gebruikt om hun geld veilig te stellen. De volgende stap zal uiteindelijk zijn wat ze hebben geleerd toe te passen op Bitcoin Core.

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op Facebook en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN