Welke spot Bitcoin ETF’s worden nu verhandeld en welke opties zijn het best?

Discussies omtrent de eerste Amerikaanse spot Bitcoin ETF’s waren al jaren aan de gang. Nu is het echter zo ver, aangezien de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) afgelopen dinsdag meerdere aanvragen goedgekeurd heeft. Het is echter belangrijk om te vermelden dat dit de eerste batch is van goedkeuringen, aangezien er nog meer bedrijven in de wachtrij staan. In dit artikel hebben we echter de 10 spot Bitcoin ETF’s onder elkaar gezet en geven we de verschillen aan.

Grayscale Bitcoin Trust (GBTC)

Grayscale’s GBTC Bitcoin Trust beheerde ruim 600.000 BTC (ter waarde van bijna $28 miljard tegen de huidige prijzen) en het bedrijf maakte er geen geheim van dat het het fonds om zou willen zetten in een volwaardige spot Bitcoin ETF. In feite was het de juridische impuls van Grayscale die het tij bij de SEC hielp keren, waardoor andere financiële reuzen besloten te volgen.

Waar te koop en vergoeding?

Als echte ETF genoteerd op NYSE Arca heeft GBTC de hoogste vergoeding van alle Amerikaanse spot Bitcoin ETF’s, namelijk 1,5%, wat feitelijk iets lager is dan de GBTC-vergoeding van 2% vóór de conversie. Analisten suggereren dat de hoge vergoeding een maatregel kan zijn om GBTC-eigenaren ervan te weerhouden aandelen te dumpen en naar een andere ETF over te stappen, vanwege het potentieel voor een aanzienlijke belastingdruk.

Grayscale gokt er misschien ook op dat zijn lange staat van dienst en zijn enorme BTC-bezit investeerders ervan zullen weerhouden ergens anders te zoeken, ondanks de hoge vergoeding. Coinbase fungeert als crypto-bewaarder en indexaanbieder, met BNY Mellon als beheerder. Jane Street, Virtu Americas, Macquarie Capital en ABN AMRO Clearing zijn geautoriseerde deelnemers.

BlackRock’s iShares Bitcoin Trust (IBIT)

Wellicht de meest verrassende speler die zich in de strijd besloot te mengen, was schokte de grootste vermogensbeheerder ter wereld, BlackRock – met meer dan $9 biljoen aan activa onder beheer vanaf het eerste kwartaal van 2023 – de TradFi-wereld toen het een aanvraag indiende voor een Bitcoin spot ETF.

Waar te koop en vergoeding?

De iShares Bitcoin Trust (IBIT), nu live op NASDAQ, is een van de bekendste Bitcoin ETF’s op de markt en heeft een standaardvergoeding van 0,25%. BlackRock verlaagt de vergoeding echter tot 0,12% voor de eerste $5 miljard aan activa of twaalf maanden, afhankelijk van wat zich het eerst voordoet. BlackRock gebruikt Coinbase als cryptobewaarder en aanbieder van spotmarktgegevens, met BNY Mellon als contantbewaarder. Het bedrijf noemde ook JP Morgan Securities, Jane Street Capital, Macquarie Capital en Virtu Americas als geautoriseerde deelnemers.

WisdomTree Bitcoin Fonds (BTCW)

De in New York gevestigde vermogensbeheerder WisdomTree heeft al ervaring met het runnen van een Bitcoin ETF; het lanceerde er in 2019 een op de Zwitserse SIX-beurs. Het sloot zich in maart 2021 aan bij de Amerikaanse Bitcoin ETF-hoopvolle mensen en diende een S-1 in bij de SEC die voorstelde om aandelen in de WisdomTree Bitcoin Trust op de Cboe BZX Exchange onder de ticker te noteren BTCW.

Waar te koop en vergoeding?

Het WisdomTree Bitcoin Fund is nu genoteerd op Cboe onder de BTCW-ticker en heeft een standaardvergoeding van 0,3%, hoewel het bedrijf, net als Bitwise, daar volledig van afziet voor de eerste zes maanden of totdat $1 miljard aan activa wordt verhandeld (afhankelijk van wat zich het eerst voordoet). Coinbase is hier opnieuw de crypto-bewaarder, terwijl State Street Bank and Trust de beheerder en contante bewaarder is. Jane Street, Virtu Americas en Macquarie Capital hebben zich aangemeld als geautoriseerde deelnemers.

Invesco Galaxy Bitcoin ETF (BTCO)

Galaxy Digital en Invesco hebben in september 2021 een aanvraag ingediend voor een gezamenlijke Bitcoin ETF, genaamd de Invesco Galaxy Bitcoin ETF. Volgens die indiening zou zijn ETF ook “fysiek worden ondersteund” door Bitcoin in plaats van via derivaten zoals futures. Invesco is de vierde grootste ETF-aanbieder in de Verenigde Staten en heeft dus een lange staat van dienst voorafgaand aan de uitrol van Bitcoin.

Waar te koop en vergoeding?

De Invesco Galaxy Bitcoin ETF (BTCO) wordt nu verhandeld op Cboe BZX met een standaardvergoeding van 0,39%, hoewel de bedrijven, net als anderen op deze lijst, alle sponsorkosten voor de eerste zes maanden van exploitatie dekken tot een waarde van $5 miljard aan activa. BNY Mellon is de transferagent en de bewaarder van contant geld, terwijl Coinbase de bewaring van cryptovaluta zal verzorgen. JP Morgan Securities, Jane Street, Virtu Americas en Marex Capital Markets zijn geautoriseerde deelnemers.

Fidelity Wise Origin Bitcoin Trust (FBTC)

In maart 2021 was er een stormloop aan aanvragen voor Bitcoin ETF’s, waaronder Fidelity’s Wise Origin Bitcoin Trust – misschien niet verrassend, aangezien slechts enkele weken eerder de directeur van Global Macro, Jurrien Timmer, zei dat Bitcoin een “uniek voordeel” heeft ten opzichte van goud.

Waar te koop en vergoeding?

Uniek is dat Fidelity ervoor heeft gekozen om de Bitcoin die ten grondslag ligt aan de ETF zelf in bewaring te nemen, in plaats van Coinbase of Gemini te gebruiken. De Fidelity Wise Origin Bitcoin Trust handelt op Cboe’s BZX en hanteert een standaardvergoeding van 0,25%, maar Fidelity ziet hiervan af tot 1 augustus 2024. Geautoriseerde deelnemers zijn onder meer Jane Street, JP Morgan Securities, Macquaries en Virtu Americas.

Bitwise Bitcoin ETF (BITB)

Bitwise diende in oktober 2019 voor het eerst een aanvraag in voor zijn spot Bitcoin ETF, maar werd, net als veel andere aanvragen, afgewezen door de SEC. Maar Bitwise zette door en was de eerste hoopvolle die een advertentiecampagne lanceerde met betrekking tot een Bitcoin ETF, waarbij acteur Jonathan Goldsmith – bekend van zijn vertolking van ‘De meest interessante man ter wereld’ voor bierbedrijf Dos Equis – werd ingeschakeld om zijn ‘Bitwise is Interessant” bericht.

Waar te koop en vergoeding?

De Bitwise Bitcoin ETF is nu live op NYSE Arca en heeft met 0,20% de laagste vergoeding van alle huidige spotaanbiedingen, maar Bitwise ziet geheel af van zijn vergoeding voor de eerste $1 miljard aan activa of een periode van zes maanden, afhankelijk van wat zich het eerst voordoet. Coinbase is de crypto-bewaarder, terwijl BNY Mellon zowel de beheerder als de trustbewaarder is. Jane Street, Macquarie en Virtu Americas zijn allemaal geautoriseerde deelnemers.

Valkyrie Bitcoin Fonds (BRRR)

Vermogensbeheerder Valkyrie, een relatief recente deelnemer aan de race, diende in januari 2021 zijn eerste aanvraag in voor een Bitcoin ETF. Nu is het Valkyrie Bitcoin Fund live met de ticker BRRR – een grappige toespeling op de ‘money printer goes brrr’-meme die verwijst naar de Federal Reserve pompt de economie vol met contant geld. Het zal zeker een aantal Bitcoin-die-hards plezieren.

Waar te koop en vergoeding?

De ETF handelt op de NASDAQ en hanteert een standaardvergoeding van 0,25%, maar Valkyrie doet voor drie maanden volledig afstand van zijn sponsorvergoeding. Het Valkyrie Bitcoin Fund gebruikt Coinbase als prime broker en Bitcoin-bewaarder, terwijl de Amerikaanse bank de contante bewaarder is. Jane Street en Cantor Fitzgerald & Co. hebben zich aangemeld als geautoriseerde deelnemers.

Ark 21Shares Bitcoin ETF (ARKB)

Ark Invest, de beleggingsonderneming onder leiding van Cathie Wood, heeft in juni 2021 zijn aanvraag ingediend voor de Ark 21Shares ETF. Ark Invest werkt samen met de in Zwitserland gevestigde ETF-aanbieder 21Shares AG om de Ark 21Shares Bitcoin ETF aan te bieden; het wordt verhandeld op Cboe’s BZX Exchange onder het tickersymbool ARKB.

Waar te koop en vergoeding?

De ARKB ETF komt bijna overeen met de lage vergoeding van Bitwise van 0,21%, en net als anderen zien de bedrijven geheel af van de sponsorvergoeding voor zes maanden of totdat deze $1 miljard aan activa bereikt, afhankelijk van wat zich het eerst voordoet. Coinbase is de crypto-bewaarder, terwijl Jane Street, Macquarie en Virtu Americas geautoriseerde deelnemers zijn.

VanEck Bitcoin Trust (HODL)

VanEck is een van de eerste Bitcoin ETF-aanvragers. De eerste poging tot een Bitcoin ETF – de VanEck SolidX Bitcoin Trust, in samenwerking met SolidX – vond plaats in 2018. De ‘HODL’-ticker verwijst naar het algemene Bitcoin-jargon; het dateert uit een spelfout van het woord ‘hold’ in een BitcoinTalk-forumbericht uit 2013. VanEck doneert ook 5% van de fondswinst aan de kernontwikkelaars van Bitcoin.

Waar te koop en vergoeding?

Waar de meerderheid van de andere aanvragers Coinbase heeft genoemd als de bewaarder van de Bitcoin die ten grondslag ligt aan hun ETF’s, heeft VanEck in plaats daarvan gekozen voor de rivaliserende beurs Gemini om de Bitcoin in bewaring te nemen. De VanEck Bitcoin Trust handelt op Cboe en hanteert een vergoeding van 0,25%, waarbij Jane Street, Virtu Americas en ABN AMRO Clearing zijn ondertekend als geautoriseerde deelnemers.

Franklin Bitcoin ETF (EZBC)

Franklin Templeton, een van de grootste vermogensbeheerders ter wereld met ongeveer $1,4 biljoen aan beheerd vermogen, deed in september 2023 mee aan de race om een spot Bitcoin ETF. De aandelen van de ETF zijn genoteerd aan de Cboe BZX-beurs – en, net als de meerderheid van de aanvragers, crypto-uitwisseling Coinbase is de bewaarder van het fonds.

Waar te koop en vergoeding?

Met behulp van de ticker EZBC is de Franklin Bitcoin ETF nu verkrijgbaar tegen een vergoeding van 0,29%, waarmee hij in de middenmoot van de huidige reeks spot-ETF’s zit. Er is geen duidelijke korting voor vroege investeerders. Jane Street en Virtu Americas worden vermeld als geautoriseerde deelnemers.

Hoe zit het met Hashdex?

Het grootste crypto-activabeheerbedrijf in Latijns-Amerika, Hashdex, ging in augustus 2023 de strijd aan met een voorstel om zijn bestaande Bitcoin futures ETF om te zetten in een spot-ETF. Ondanks dat het beweert dat het meteen als spot-ETF zou gaan handelen, kondigde Hashdex donderdagmiddag aan dat de Hashdex Bitcoin Futures ETF (DEFI)-transitie op een later tijdstip zal plaatsvinden.

Hashdex hanteert een ongebruikelijke strategie die het onderscheidt van andere spot Bitcoin ETF-exploitanten, waarbij spot Bitcoin wordt verkregen vanuit de gereguleerde CME (Chicago Mercantile Exchange). DeFi verwijst naar gedecentraliseerde financiën, een verzamelnaam die cryptocurrencies en gerelateerde protocollen omvat.

Waar te koop en vergoeding?

De spot Hashdex Bitcoin ETF zal worden verhandeld op NYSE Arca en heeft de op één na hoogste vergoeding van 0,94%, na GBTC, de andere geconverteerde ETF. Jane Street, Macquarie en Virtu Americas zijn geautoriseerde deelnemers.

Conclusie

Uiteraard bestaat deze lijst nu uit 11 aanbiedingen, echter zal deze lijst de komende tijd flink blijven groeien, aangezien er momenteel al veel partijen in de wachtrij staan om een soortgelijk product aan te bieden. Deze rij zal tevens de komende tijd langer blijven worden, vooral als dergelijke producten veel investeerders aan weten te trekken.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!