Reserve Bank of India crypto-verbod

YouTube dient aanvraag voor afwijzing in voor rechtzaak tegen Ripple

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

Cryptobedrijf Ripple, het bedrijf achter de cryptocurrency XRP, diende in april een aanklacht in tegen YouTube, bewerend dat het videoplatform niet genoeg actie had ondernomen om XRP-weggeefacties op de site te stoppen, terwijl het advertentie-inkomsten verdiende met deze zwendelvideo’s. Dit volgens een artikel dat gisteren werd geplaatst door Law360.

YouTube, eigendom van Google, is het daar blijkbaar niet mee eens. Het videoplatform diende op maandag een aanvraag voor afwijzing in. In deze aanvraag werd de rechter in de zaak aangespoord om de gerechtszaak af te wijzen, omdat YouTube meent dat het wordt beschermd door de Amerikaanse federale internetwetten.

YouTube beweert dat het feit dat dergelijke zwendelvideo’s, waarin makers beweren Ripple te vertegenwoordigen in frauduleuze XRP-weggeefacties, worden gedeeld door externe makers. Hierdoor meent het platform dat het niet verantwoordelijk is voor de inhoud van de video’s. De advocaten van de site wezen op sectie 230 van de Amerikaanse Communications Decency Act ter verdediging.

YouTube gaf het volgende aan in de motie:

“De eisers willen YouTube aansprakelijk stellen voor het niet agressiever optreden, controleren, blokkeren en verwijderen tegen het materiaal dat door externe fraudeurs is gepost. Sectie 230 categoriseert dergelijke claims en vereist afwijzing met vooroordeel van eisers vanwege staatsrechtelijke oorzaken van actie.”

Ripple beweerde echter dat dergelijke oplichting het recht op publiciteit van CEO Brad Garlinghouse schonden, aangezien YouTube zijn naam en gelijkenis voor commerciële doeleinden, zonder toestemming, gebruikte. YouTube beweerde daarentegen in de motie dat het beheer van die claims niet de verantwoordelijkheid van YouTube is:

“De eisers beweren niet dat YouTube op de hoogte was van specifieke gevallen van inbreuk op het handelsmerk dat het gefaald heeft om te verwijderen, en YouTube had wettelijk gezien geen bevestigende verplichting om preventief naar mogelijk inbreukmakende content te zoeken en deze te verwijderen.”

YouTube ook aangeklaagd door mede-oprichter van Apple

Dit is echter niet de enige rechtzaak waar YouTube in verwikkeld is. Zo plaatsten wij gisteren nog een bericht waarin duidelijk werd dat de mede-oprichter van Apple Steve Wozniak en 17 andere personen YouTube en Google voor de rechter gaan slepen wegens het niet controleren van Bitcoin “weggeefacties” op hun platform. De personen zoeken een schadevergoeding voor oplichterijzwendel die maandenlang op het platform te zien was.

De aanklacht beweert dat “tientallen miljoenen dollars aan cryptocurrency verloren zijn gegaan in deze zwendel”, die allemaal door YouTube hadden kunnen worden voorkomen. De personen worden vertegenwoordigd door Cotchett, Pitre & McCarthy, een Amerikaans advocatenkantoor in Californië.

Google, Twitter en Facebook kunnen groepsvordering verwachten

Daarnaast komt er, naar verluidt, nog een rechtzaak die Google moet gaan aanvechten. Eergisteren plaatsten wij nog een artikel waarin duidelijk werd dat de giganten Google, Twitter en Facebook binnenkort de woede van eigenaren van cryptocurrency-bedrijven over zich heen kunnen krijgen in een groepsvordering met betrekking tot het verbieden van crypto-gerelateerde advertenties in 2018.

Volgens een zondagrapport van de Daily Mail Australia beweren Australische eigenaren van crypto-bedrijven, vertegenwoordigd door het in Sydney gevestigde advocatenkantoor JPB Liberty, dat ze schade hebben geleden door het advertentieverbod. Ze eisen een schadevergoeding van omgerekend €518 miljoen. Dit bedrag zou echter kunnen oplopen tot ongeveer €186 miljard, naarmate meer partijen zich bij de groepsvordering aansluiten, aldus het rapport.

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op Facebook en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN