Bitcoin adoptie groeit ook onder darknet-gebruikers

Bitcoin (BTC) en darknet worden vaak in één zin met elkaar genoemd. Dit stigma is vooral ‘groot’ gemaakt vele jaren geleden door Silk Road. Het is echter wel zo dat Silk Road Bitcoin ook heeft geholpen om meer naamsbekendheid te krijgen. Bitcoin is echter sindsdien verder gegaan dan alleen darknet-transacties. Dit wil echter niet zeggen dat Bitcoin niet meer populair is onder darknet-gebruikers.

Bitcoin nog steeds populair op het darknet

Volgens een rapport van Bitfury’s Crystal Blockchain is het bedrag in Bitcoins, zowel verzonden naar als ontvangen van darknet-entiteiten, gestegen in 2020. In Q1 2017 was bedroeg het aantal Bitcoin verzonden naar darknet-entiteiten $85 miljoen en in Q1 2020 was dit $411 miljoen, een stijging van 380%. Het aantal Bitcoin ontvangen van darknet-entiteiten behaalde tevens een vergelijkbare stijging van 340%.

De tussenpersonen die bij deze transactie worden gebruikt, zijn echter aanzienlijk veranderd. Zo zagen darknet-transacties, beide richtingen uit, dit kalenderjaar een grote daling in het gebruik van beurzen zonder verificatie-eisen van 76% in 2017 tot 46% in 2020. Aan de andere kant zagen de beurzen met verificatievereisten, alleen voor Bitcoin die werd ontvangen van darknet-entiteiten [niet verzonden], een stijging van 14% in 2017 naar 29% in 2017.

De reden voor deze tegengestelde beweging, concludeerde het rapport, was te wijten aan “meer nieuwe beurzen die verificatieprocedures implementeren vanwege vereisten van de FATF”.

1xbit

Veel crypto-beurzen ontvangen crimineel geld

John Jefferies, de belangrijkste financiële analist bij CipherTrace, zei tegen AMBCrypto dat veel beurzen met slechte nalevingsrecords “de neiging hadden meer illegale en risicovolle fondsen te ontvangen.” Opvallend was dat Jefferies het niet alleen had over een handvol beurzen, maar over een derde van alle beurzen op de crypto-markt.

Een recent rapport op onze website, gebruikmakend van gegevens van Peckshield, stelde dat crypto-beurzen in de eerste helft van 2020 147.000 BTC, dit betekent ruim €1,1 miljard, geaccepteerd hebben van adressen die aangemerkt zijn met ‘hoog risico’. 

Het crypto-analysebedrijf ontdekte verder dat cryptocurrency-exchange Huobi de eerste keus was van adressen met een hoog risico, gevolgd door Binance en OKEx. Volgens het resultaat van de studie waren de drie grootste handelsplatforms goed voor meer dan 60% van het totaal dat ontvangen is door hoog risico adressen.

Een eerder CryptoCompare-rapport rangschikt beurzen op een rating-achtig alfabetisch systeem van A tot E. Beurzen gerangschikt in de categorie ‘D’ zagen de meeste risicovolle transacties, met meer dan 40% van alle transacties. Sommige van de ‘D’ gerangschikte beurzen zijn DECOIN, BTC-Exchange, Coinhub, RightBTC en CoinTiger.