Wat is Binance?

Binance werd in 2017 opgericht door Changpeng Zhao, een Chinees-Canadese ondernemer met een achtergrond in de computerwetenschappen. Hij is ondertussen in de cryptowereld vooral bekend als CZ Binance, naar zijn Twitter handle. CZ deed in zijn vroegere carrière, ervaring op bij de Tokyo Stock Exchange waar hij tradingsoftware ontwikkelde. Later richtte hij Fusion Systems op, zijn eerste eigen onderneming die zich specialiseerde in high-frequency tradingsystemen. Vanaf 2013 dook hij de cryptocurrency wereld in bij Blockchain.info en werd hij de CTO van OKCoin. In 2017 besloot hij dat hij het zelf beter kon en de Binance beurs was een feit. 

From zero to hero in grote stappen 

In juli 2017 organiseerde Binance een ICO en haalde zo $15 miljoen op. Dankzij een uitgekiende marketingstrategie en een ijzersterk product, duurde het niet lang of Binance was qua volume de grootste cryptobeurs ter wereld. Al in januari 2018 tikte de beurs qua marktkapitalisatie al $1.3 miljard aan. Het totaal verhandelde volume in april 2021 bedraagt per 24 uur meer dan $40 miljard. 

Hoeveel gebruikers Binance precies heeft, konden we nergens terugvinden. CZ zelf zei wel eens in een interview in juli 2019 dat ze ongeveer 15 miljoen gebruikers faciliteren. Volgens CoinMarketCap heeft Binance wel het hoogste aantal wekelijkse bezoekers, n.l. ruim 34,5 miljoen bezoekers dus per week naar zijn website alleen, exclusief de appgebruikers. Binance heeft in een korte tijd dus al enorme stappen gezet.

Moeilijke juridische weg 

Hoge bomen vangen veel wind is een spreekwoord dat ook opgaat in de wereld van de cryptobeurzen. Binance heeft dus al wat juridische watertjes doorzwommen. Nog voor 2017 om was, verhuisde ze al van China naar Japan en Taiwan, omwille van de Chinese cryptoban van september 2017. Maar ook in Japan en Taiwan moest Binance wijken voor strengere regulering. Minder strikte regulering vonden ze op Malta, Bermuda en Jersey. Op deze manier heeft Binance een fiat-on-ramp gecreëerd die zijn gebruikers in staat stelt euro’s, ponden, dollars en 62 andere fiatvaluta om te zetten naar hun gewenste cryptomunt.  

Binance is meer dan een cryptobeurs 

Tijdens de bearmarket heeft Binance allesbehalve stilgezeten. Ze zijn dan ook uitgegroeid naar dé allergrootste one-stop-shop in cryptoland. Met de Binance Coin (BNB) hebben ze een eigen munt gecreëerd die gebruikt kan worden om tradingfees te betalen. Maar daar blijft het niet bij. Want de BNB kan gestaked worden en dienen als hefboom om nieuwe projecten, die exclusief bij Binance lanceren, te verkrijgen. Binance heeft ervoor gezorgd dat de BNB een felbegeerde munt is geworden die wel eens één van de allergrootste kan worden. Daarover meer in een ander artikel. 

Volgens CZ is de gedecentraliseerde beurs (decentralized exchange of DEX) het Binance product waar de meeste toekomst in zit. Op de Binance DEX verhandel je op de blockchain en niet langer via het gecentraliseerde Binance platform. Je kan dan rechtstreeks vanaf je eigen Ledger of andere hardware wallet, kopen en verkopen. Hierover schrijven we snel wat meer. 

Ook de DeFi-boom in 2019-2020 is Binance natuurlijk niet voorbijgegaan. Integendeel, ze stonden vooraan mee aan de kar te trekken. Binance heeft ondertussen tientallen, misschien wel honderden opties om actief te verdienen aan jouw crypto, zonder die te moeten verkopen. Ook daarover meer in een volgend artikel. 

(Maak een account aan op de grootste cryptocurrency exchange Binance en ontvang 10% handelskorting)

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!