Brave Browser stopt referral programma in 5 landen, vanwege frauduleuze referrers

De bekende op privacy gerichte webbrowser, Brave, heeft zijn referral programma voor gebruikers in China, Rusland, Indonesië, Vietnam en Oekraïne stopgezet na het detecteren van “een groot aantal frauduleuze referrers” in die regio’s. Dit volgens een officiële aankondiging vanuit het bedrijf die op 11 juni geplaatst werd.

Wat is de Brave Browser?

De Brave browser is een internet browser zoals bijvoorbeeld Firefox of Chrome. Brave blokkeert advertenties en website trackers en is echt een privacy browser. Je kent het vast wel.. Je bent eindelijk rustig op een website aan het surfen en ontvangt plotseling ongevraagd een advertentie op je beeldscherm. Hoe irritant is dat?! 

Bij de Brave browser heb je zelf de mogelijkheid om te bepalen of je advertenties in beeld wilt krijgen of niet. Kies je hier wel voor.. dan is het voordeel dat je ook nog eens wordt betaald voor het bekijken van deze advertenties. Je leest het goed, voor het bekijken van advertenties kun je vanaf nu dus betaald worden in cryptocurrency. Heb je de Brave browser nog niet gedownload? Klik dan hier!

Frauduleuze referrals

Met het referral programma van Brave kunnen makers content Basic Attention Token (BAT) – een utility-token die op de Ethereum-blockchain worden uitgevoerd – verdienen wanneer zij nieuwe gebruikers de browser te laten downloaden via unieke verwijzingscodes (zoals hierboven getoond in de banner).

Hoewel het programma aanvankelijk was beperkt tot $1 miljoen USD aan BAT-tokens, heeft het nu “meerdere keren dat bedrag” uitgegeven, stelt Brave’s verklaring. Dit zorgde er echter voor dat de Browser snel terrein won. Het bedrijf zei hier het volgende over:

“De mogelijkheid voor Brave-supporters om de browser rechtstreeks te delen, heeft tot ongekend succes geleid, waardoor de Brave-gebruikersbasis is gegroeid tot meer dan 15 miljoen maandelijkse actieve gebruikers wereldwijd.”

1xbit

In de afgelopen maanden heeft Brave echter een groot aantal frauduleuze referrers in een klein aantal regio’s gedetecteerd. De webbrowser was naar verluidt in staat om deze activiteit te blokkeren voordat er BAT-tokes werden uitbetaald. Als gevolg hiervan werd het referral programma, met ingang van donderdag 11 juni, in die landen stopgezet.

Volgens Brave zijn de veranderingen tijdelijk, omdat het bedrijf hoopt het programma voor die landen in de nabije toekomst te hervatten. Bovendien wordt contentmakers nu gevraagd om hun ID te verifiëren voordat ze het referral programma gebruiken.

Automatisch aanvullen van websiteadressen

Vorige week bevond Brave zich in een lastig parket toen er rapporten opdoken dat de browser automatisch een affiliate link in de adresbalk aanpastte toen een gebruiker probeerde toegang te krijgen tot Binance.us.

Een populaire Twitteraar met bijna 30k volgers plaatste het volgende bericht:

“Dus als je de @brave-browser gebruikt en “binance [.] Us” intypt, word je uiteindelijk doorgestuurd naar “binance [.] Us / en? Ref = 35089877″ – ik zie wat je daar hebt gedaan vrienden ?.”

Brave’s mede-oprichter en CEO, Brendan Eich, erkende al snel de ‘fout’ en beloofde het probleem op te lossen.

Goedkeuring van Joe Rogan

De populariteit van Brave is de laatste tijd enorm gestegen, mogelijk in doordat het gratis reclame heeft gekregen van niemand minder dan Joe Rogan, de gastheer van de grootste podcast op YouTube The Joe Rogan Experience (of JRE).

Zoals te zien is in een clip, die gedeeld werd op de sub-reddit r/CryptoCurrency, zei Reggie Watts, een bekende Amerikaanse muzikant, dat hij soms Brave gebruikt om producten van gesponsorde advertenties te bekijken, zonder dat hij zich zorgen hoeft te maken dat hij ‘gevolgd’ wordt.

Als reactie hierop zei Rogan dat hij ook Brave gebruikt, evenals de op privacy gerichte zoekmachine DuckDuckGo.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!