Europol sluit illegale-streamingsdienst die meer dan €4,8 miljoen aan cryptocurrencies verdiende

De Europese autoriteiten hebben een halt toegeroepen aan een illegale-streamingdienst, die door meer dan 2 miljoen personen werd gebruikt. Het platform, inclusief een eigen klantenserviceteam, runde een goed gecoördineerde organisatie en verdiende meer dan €15 miljoen via bankoverschrijvingen en cryptocurrencies.

De organisatie wordt beschuldigd van het piraterij van meer dan 40.000 films, documentaires en tv-programma’s van grote platformen, zoals Netflix, Amazon en dergelijke. Het duurde uiteindelijk meer dan 5 jaar voordat de kopstukken door Europol werden opgepakt. Dit volgens een artikel dat vandaag op Bloomberg verscheen.

Tijdens de inbeslagname werden onder andere exotische auto’s, eigendommen en ongeveer €4,8 miljoen aan cryptocurrencies ontdekt. Bovendien hebben ambtenaren op verschillende bankrekeningen nog eens €1,1 miljoen bevroren.

De inbeslagname komt op een moment wanneer miljoenen mensen hun toevlucht online zoeken, vanwege de COVID-19-pandemie en de bijbehorende lockdowns. De legitieme streamingdienst Netflix heeft daardoor alleen al in Q1 2020 15 miljoen abonnees toegevoegd.

Het coronavirus veroorzaakte ook een ongekende toename van piraterij. Volgens Muso, een bedrijf tegen piraterij, zagen illegale piraterij-websites in de VS alleen al maart een stijging in aantal bezoekers van meer dan 40%.

Als reactie op hierop kunnen streamingdiensten ervoor kiezen hun kosten te verhogen, om deze ‘verliezen’ te compenseren, zeggen experts.

Tim Mulligan, Analist bij Midia Research, zei het volgende tegen Bloomberg:

“Dit betekent dat de abonnementsvideo-on-demand-diensten de voortdurende dreiging van piraterij in zullen calculeren.”

Ironisch genoeg kunnen prijsstijgingen een vicieuze cirkel in gang zetten, waardoor meer mensen op zoek gaan naar goedkopere – en in sommige gevallen – illegale alternatieven.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!