Een derde van de Bitcoins in wallets wordt beveiligd door meerdere handtekeningen

Er worden nu ongeveer zes miljoen Bitcoin (BTC) opgeslagen in wallets met meerdere handtekeningen / meerder gebruikers. Dit komt neer op bijna een derde van het totale aanbod.

Bitcoin beveilig je over het algemeen via een combinatie van een openbare en privésleutel. Bij het uitvoeren van een transactie op het Bitcoin netwerk, dient de gebruiker de transactie te ondertekenen via zijn privésleutel. In de meeste gevallen werkt dit prima, maar dit is niet altijd het geval.

Wat gebeurt er met je Bitcoin bij een hack of exit-scam?

Stel dat je jouw Bitcoin opslaat op een cryptocurrency exchange en de oprichter van deze exchange beveiligd alle cryptocurrencies met een privésleutel, dan kan dit tot verschillende probleemsituaties leiden. Maar wat nou als de oprichter komt te overlijden, de exchange gehackt wordt of de oprichter besluit een exit-scam te doen? Iedere gebruiker is dan simpelweg zijn cryptocurrency kwijt.

Aantal en percentage Bitcoins opgeslagen in wallets met meerdere handtekeningen. Bron: txstats.
1xbit

In 2013 werd daarom een soft fork geïntroduceerd om meerdere handtekeningen mogelijk te maken. Bitcoins kunnen dus worden beveiligd met meerdere handtekeningen met als doel om dit soort problemen te voorkomen. Dit betekent dat er nu meer gebruikers kunnen zijn die één wallet beheren, zonder dat er maar ook één persoon iets van deze cryptocurrencies kan uitgeven.

Exchange hacks

Cybercriminelen hebben in de historie van cryptocurrency vaker een cryptocurrency exchange als doelwit genomen. In 2019 hebben hackers Cryptopia voor minstens $3,6 miljoen gehackt. Ook de bekende handelsplatform van Binance was in 2019 het doelwit, waarbij de hackers in staat waren om 7.000 Bitcoins ter waarde van $40.705.000 te stelen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!