Portugal is goed op weg om een crypto-vriendelijk land te worden

Europa kent al een aantal crypto-vriendelijke landen, echter schijnt daar nog eentje bij te gaan komen. Zo is Portugal druk bezig met digitalisering en cryptocurrencies.

Portugal en blockchain technologie

De inspanningen van Portugal op het gebied van digitalisering komen midden in de wereldwijde COVID-19-pandemie. Crypto-experts prijzen de inspanningen van Portugal, met name het transformeren van de hoofdstad Lissabon, tot een crypto- en blockchain-hub voor lokale en buitenlandse bedrijven.

Het plan richt zich op drie hoofdstrategieën die in een samenvatting van een Portugees advocatenkantoor VdA Legal Partners worden benadrukt:

  1. Capaciteitsopbouw en digitale inclusie van mensen.
  2. Digitale transformatie van bedrijven.
  3. Digitalisering van de staat.

Hoewel het plan een breed scala aan strategieën voor digitalisering omvat, heeft de creatie van Technological Free Zones (ZLT) interesse gewekt binnen de crypto-markt. Volgens Rémy André Ozcan, de CEO van Tozex, een tokenisatieplatform en de mede-oprichter van de Franse Blockchain Federatie, zetten deze initiatieven Portugal op het goede spoor om één ​​van de meest aantrekkelijke crypto-hoofdsteden ter wereld te worden. Hij zei het volgende:

“Dit initiatief is geweldig, en in combinatie met de belastingvoordelen die een paar jaar geleden zijn ingevoerd, maakt het Portugal een zeer aantrekkelijke plaats om een crypto-bedrijf te starten en te beheren. Dit is een gebied waar andere landen, zoals Frankrijk, van Portugal kunnen leren. Het creëren van economische gebieden die gericht zijn op het stimuleren van op blockchain gebaseerde bedrijven is een belangrijke mijlpaal voor Portugal.”

Wat betekenen ZLT’s voor crypto-business?

De oprichting van Technological Free Zones zet een positieve toon voor bedrijven in de branche, wat duidelijke en praktische voordelen biedt voor bedrijven die experimenteren met technologieën, zoals blockchain. Deze ZLT’s creëren flexibele regelgeving voor testdoeleinden en omvatten testen in real-life omgevingen en assistentie van regelgevende instanties met of zonder speciale wettelijke en regelgevende regelingen.

Hoewel deze voordelen van toepassing zijn op testen, vertalen ze zich in voordelen voor bedrijven zodra ze de financierings- en productiefasen ingaan. Sanja Kon, de CEO van de Portugese crypto-start-up Utrust, zei het volgende tegen Cointelegraph:

“Dit type door de overheid geleide initiatief zal bedrijven zeker stimuleren om na te denken over het gebruik van blockchain technologie. Een sandbox en een speciale economische zone zullen met name gunstig zijn voor startende blockchain-bedrijven die werken op innovatieve gebieden met finance en digitaal geld.”

Initiatieven zoals deze helpen bedrijven en kunnen de oprichting van nieuwe ondernemingen in het land stimuleren, terwijl Portugal op de kaart wordt gezet voor bedrijven die in andere rechtsgebieden met uitdagingen te maken kunnen krijgen.

Andere landen zijn ook bezig met blockchain technologie

Door de huidige wereldwijde pandemie verandert de wereld van de traditionele manier van doen naar het omarmen van digitale technologieën. Veel landen beginnen opnieuw naar cryptocurrencies en blockchain te kijken, en andere kijken naar de lancering van een eigen digitale valuta vanuit de centrale bank. China is onlangs al begonnen met het testen van zijn eigen CBDC.

Ook kijken veel landen naar andere manieren om blockchain technologie in te zetten. Zwitserland heeft Bitcoin Association bijvoorbeeld geregistreerd als een non-profitorganisatie om te helpen bij het creëren van bewustzijn over blockchain en cryptocurrencies. Daarnaast probeert het land Zürich te veranderen in een blockchain-hub en bekijken andere staten hoe zij ook hiervan kunnen profiteren.

Iran creëert ook buiten Europa gunstige wetten voor cryptomining om zijn economie te redden van Amerikaanse sancties, vooral nu de Bitcoin halvering opdoemt. Met al deze ontwikkelingen lijkt de inspanning van Portugal, om een ​​cryptovriendelijke natie te worden, een erg goed initiatief.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!