Bitcoin koers

Bitcoin halvering komt er aan, maar wat kunnen we verwachten?

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

Zoals jullie allemaal wel weten zal de derde halvering in de geschiedenis van Bitcoin (BTC) in de komende dagen plaats gaan vinden. De eerste halvering vond plaats in 2012 en halveerde de oorspronkelijke beloning van 50 BTC naar 25 BTC. De tweede verlaagde de beloning van 25 BTC naar 12,5 BTC. De derde halvering, je zou het niet zeggen, halveert de beloning naar 6,25.

Wat is de invloed van een halvering?

Het grootste verschil tussen deze halvering en de vorige is dat er veel meer mensen bij betrokken zijn. De crypto-markt is in de afgelopen jaren enorm gegroeid en veel mensen vragen zich af wat voor invloed deze halvering gaat hebben op de koers.

Op de lange termijn zal een gebeurtenis als de halvering alleen de prijs van een digitale valuta beïnvloeden door de hash snelheid te verhogen. De hash snelheid en de Bitcoin koers hebben echter een sterke correlatie tussen elkaar. Hoe hoger de hash snelheid, hoe moeilijker het is om nieuwe blokken te berekenen en hoe minder Bitcoin op de markt komt. Een verlaging van de hash snelheid is dus gunstig voor miners, omdat ze hierdoor meer BTC kunnen verdienen.

Op korte termijn zal de hash snelheid van het netwerk waarschijnlijk gaan afnemen. Dit komt doordat miners hun oude apparatuur stil zullen leggen omdat deze tegen de huidige elektriciteitsprijzen niet meer winstgevend zullen zijn. Dit is al gebeurd bij de eerste en tweede halvering. Zoals we al hebben gezien bij eerdere halveringen, begon een merkbare bullish beweging ongeveer een jaar na het evenement en deze duurden enkele maanden.

Het jaar gaat over de periode die miners nodig hebben voor technische heruitrusting. Door nieuwe, krachtigere apparatuur aan te schaffen, verbeteren Bitcoin-miners het netwerk aanzienlijk. Het aanbod van nieuwe BTC’s op de markt wordt tegelijkertijd verlaagd met de groei van de hash snelheid. Gezien het begin van de groei, beginnen de miners de digitale valuta vast te houden om deze tegen de hoogst mogelijke prijs te verkopen. Dit is hoe de pieken in de Bitcoin-prijsgrafiek optreden.

Een jaar voor de eerste halvering handelde Bitcoin rond de $2,50. Tegen de tijd van het halverende evenement had het $12,60 bereikt. In de loop van het volgende jaar steeg de prijs tot $1007 voordat deze weer wat daalde.

Een soortgelijk patroon speelde zich af in juli 2016, toen Bitcoin meer mainstream erkenning kreeg. Een jaar voorafgaand aan het evenement handelde Bitcoin op $270. Twaalf maanden daarna was het $2.500.

Zal 2020 anders zijn?

Tot dusver ziet de derde halvering van Bitcoin er anders uit dan eerdere evenementen, en er lijkt niet zo’n aanhoudende prijs oploop te zijn geweest. De beloning is sinds de start van Bitcoin in 2019 bekendgemaakt en nadat we al twee van dergelijke gebeurtenissen hebben gezien, hebben beleggers hier wellicht al rekening mee gehouden.

De impact van COVID-19 heeft verder ook geresulteerd in lagere volumes, aangezien sommige deelnemers zich concentreerden op niet-cryptomarkten. Daarnaast werden sommige mining-activiteiten beïnvloed door deze moeilijke marktomstandigheden.

Voorheen verkochten miners hun Bitcoin meestal voor fiat-valuta om de operationele kosten te betalen. Mining wordt nu echter gedomineerd door professionele mining die winst zoeken. Met lagere beloningen kunnen ze besluiten hun Bitcoin vast te houden totdat de koers stijgt tot een punt waarop zij willen verkopen.

Tevens is er nu een robuuste derivatenmarkt voor Bitcoin in zowel futures als opties. Bij eerdere halveringen konden marktdeelnemers alleen gebruik maken van de spotmarkt. Deze keer hebben bedrijven, die willen hedgen of speculeren, de mogelijkheid om een ​​derivaat te verhandelen in plaats van het onderliggende actief.

Op het moment van de laatste halvering konden miners hun blokbeloningen vasthouden of ze op de spotmarkt verkopen om de bedrijfskosten te betalen. Door deze constante verkoop werd de prijsstijging gemeten. Na een halverend evenement zouden de miners minder Bitcoins te verkopen hebben en zou er minder verkoopdruk zijn, wat betekent dat de prijs stijgt. Nu, met een markt voor liquide derivaten, is het mogelijk om in Bitcoin-futures te hedgen om de kosten te dekken. Hierdoor bestaat de kans dus dat de koers niet zo hard gaat stijgen als na de vorige halvering.

Wil je traden in cryptocurrencies zoals Bitcoin, maar heb je nog geen account op Binance? Meld je dan aan door hieronder te klikken!

Je krijgt ook nog eens 10% Commission Kickback Rate van ons. 🚀

Binance

Ben je benieuwd naar het laatste crypto nieuws uit de Benelux? Klik dan hier! Je kunt ons ook volgen op Telegram.

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN