bitcoin-whale

115 adressen bezitten 56% van de totale aanbod van Tether

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

De globale crash van 12 maart 2020, ook wel ‘Black Thursday’ genoemd, heeft veel slachtoffers gemaakt, echter was één bepaald soort munt dat profiteerde, namelijk stablecoins. De grootste stablecoin van bekende cryptocurrency-beurs Bitfinex, Tether, steeg namelijk toen de marktkapitalisatie van Bitcoin afnam.

Tether whales

Het is echter interessant om te weten dat slechts 115 adressen 56% van het totale aanbod van Tether in handen hebben. Dit werd onthuld door gegevens die verzameld zijn door IntoTheBlock. Er kwam tevens naar voren dat 9 ‘whales’ 28,89% in handen hebben.

Bron: IntoTheBlock

Tether heeft het grootste aantal ‘Cruisers’. Dit zijn personen of entiteiten die de munten voor een periode van 1 tot 12 maanden aanhouden, goed voor 65,51%. ‘Handelaren’ daarentegen, die de munt minder dan een maand vasthouden, vertegenwoordigden 34,24%. Deze bovenstaande bevindingen geven aanleiding tot bezorgdheid over de centralisatie.

Marktmanipulatie?

De vraag naar stablecoins steeg enorm als reactie op de stijgende volatiliteit. Als gevolg hiervan werden er veel munten gecreëerd, zelfs na de crash. Alleen al in april werd 1,6 miljard Tether gecreëerd. Dit, met het herstel van Bitcoin en de daaropvolgende stijging tot de $9.000, zorgde voor nog meer zorgen over marktmanipulatie. Nic Carter, medeoprichter van crypto-market tracker Coin Metrics, zei eerder al het volgende:

“De wereld stort zich op dollars, en het is gewoon zo dat stablecoins tot de meest onbezwaarde dollars behoren die je kunt krijgen, buiten het financiële systeem om.”

Er werd gespeculeerd dat de nieuwste pomp van Bitcoin, hoewel van korte duur, helemaal tot $9.370, was geactiveerd door een grote overdracht van 50.015.000 USDT naar Binance op 29 april, opgemerkt door WhaleAlert.

Dit gaf aanleiding tot bezorgdheid over de aard van de stijging van Bitcoin en of het wel ‘organisch’ was.

Tether en de aanverwante bedrijven liggen al een geruime tijd onder vuur. Tether zou in 2018 zijn gebruikt voor wash trading op crypto-exchange Kraken. Vorig jaar klaagde de New Yorkse procureur-generaal Letitia James Tether en Bitfinex aan door te beweren dat ze een verlies van ongeveer $800 miljoen in zowel klanten- als bedrijfsfondsen verborgen hielden.

Ben je benieuwd naar het laatste crypto nieuws uit de Benelux? Klik dan hier! Je kunt ons ook volgen op Telegram.

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN