Ex-medewerkers klagen Justin Sun aan voor $15 miljoen

Twee voormalige werknemers van BitTorrent, de peer-to-peer torrent-client die in 2018 overgenomen werd door Tron, hebben Tron-oprichter en CEO Justin Sun aangeklaagd wegens vermeende arbeidsovertredingen en intimidatie. Dit volgens een artikel dat vandaag op Cointelegraph verscheen.

Schadevergoeding van $15 miljoen

In de onverzegelde gerechtelijke documenten, die op 28 oktober 2019 in Californië zijn ingediend, stond dat eisers Lukasz Juraszek (28) en Richard Hall (50) een schadevergoeding eisen van $15 miljoen van Rainberry Inc. (de juridische operationele entiteit voor de Tron Foundation), Justin Sun en zijn hoofd van engineering, Cong Li.

De aanklacht voor de schadevergoeding berust op claims van onrechtmatige beëindiging, rassendiscriminatie, een vijandige werkomgeving, fraude en klokkenluidersregeling, pesterijen en oneerlijke tewerkstellingspraktijken, inclusief schendingen van de arbeidswetgeving en oneerlijke handelspraktijken.

Het verhaal van Richard Hall en Lukasz Juraszek

De rol van Hall als productdirecteur bij BitTorrent en de Tron Foundation duurde zeven maanden tot juni 2019 en Juraszek werkte als software-ingenieur tussen februari en augustus van hetzelfde jaar.

De rechtszaak van 70 pagina’s betoogt dat beide eisers werden gediscrimineerd op grond van hun Kaukasische afkomst en omdat ze weigerden te zwijgen over hun zorgen over de wettigheid van bepaalde bedrijfsactiviteiten, inclusief vermeende criminele schendingen van staats en nationale statuten betreffende illegaal auteursrechtelijk beschermd materiaal en kinderpornografie.

De documenten beweren dat beide werknemers geconfronteerd werden met vijandigheid en vergelding vanwege het feit dat geen van beide “in het profiel paste”:

“Het soort werknemer dat beklaagde Justin Sun zocht: een werknemer die Chinees was op het vasteland, geen bezwaar zou maken of “stennis zou schoppen” wanneer ze daadwerkelijke of potentiële illegale activiteiten […] zagen en die dagelijks zouden werken van […] 9.00 uur tot 21.00 uur, zes dagen per week […] zonder bezorgdheid te uiten over illegale, onethische, immorele of gewetenloze zakelijke activiteiten.”

Hall beweert dat zijn tewerkstelling kortstondig is beëindigd na een vermeende aanhoudende campagne van discriminerende intimidatie tegen hem door het uitvoerend management, vanwege zijn weigering deel te nemen aan wat hij beschouwde als “overduidelijk illegale, onethische en gewetenloze” operaties.

Juraszek, die beweert dat hij soortgelijke behandeling heeft ondervonden met betrekking tot zijn bezwaren tegen de activiteiten van het bedrijf, beweert verder dat de beëindiging van zijn dienstverband werd georkestreerd door Li, waarbij laatstgenoemde naar verluidt Juraszeks supervisor adviseerde hem te houden aan “onmogelijk hoge technische normen” die hij “onmogelijk kon naleven.”

Juraszek beweert dat deze bestraffing plaatsvond ondanks zijn recente beloningspromotie voor superieure werkprestaties, en beweert dat de druk niet veel meer was dan genoegdoening voor zijn eigen bezwaren tegen de vermeende “smerige en onethische” zakelijke keuzes van Rainberry.

Beide eisers vragen onder andere schadevergoeding voor vermeende vijandigheid en vergelding tegen hen als klokkenluiders. Ze hebben Sun ervan beschuldigd zichzelf vals voor te stellen als een jonge, ambitieuze “whizzkid” en beschermer van de gewaardeerde Alibaba-oprichter Jack Ma, terwijl hij naar verluidt illegale activiteiten uitvoert en cryptocurrency manipuleert voor zijn persoonlijke winst.

Justin Sun ontkent alle aantijgingen

Op 12 december diende Sun een reactie in op de claims van de eisers, waarbij hij ‘elke materiële bewering’ in hun klacht ontkende en betoogde dat zijn acties als werkgever “niet-discriminerend, niet-intimiderend, niet-vergeldend, redelijk en gerechtvaardigd waren, bevoorrecht, te goeder trouw en voor legitieme en wettige zakelijke doeleinden.”

Ben je benieuwd naar het laatste crypto nieuws uit de Benelux? Klik dan hier! Je kunt ons ook volgen op Telegram

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!