Universa e-dinar

Tunesië gaat e-dinar lanceren op basis van Universa blockchain

Tijdens één van de grootste financiële evenementen in Tunesië (de Forex Club van Tunesië) die gisteren plaatsvond, werd aangekondigd dat Tunesie, in samenwerking met Universa, de e-dinar gaat lanceren. Dit volgens een artikel dat op donderdag 7 november op Chipin verscheen.

Er stonden 2 verschillende panels op de agenda. Het eerste panel besprak het onderwerp “gedrag van het monetaire beleid en de wisselkoers in een overgangsfase”. Het tweede panel, het was gewijd aan de “Central Bank Digital Currency (CBDC) en mogelijkheden voor financiële integratie in Maghreb”.

Maghreb is een aanduiding voor het noordwestelijke deel van Afrika. Tot dit gebied behoren Marokko, Algerije, Tunesië, Mauritanië en Libië.

Volgens Universa is Tunesië het eerste land dat een CBDC lanceert, maar het zou snel kunnen worden gevolgd door andere landen, waaronder landen in Zuidoost-Azië (Maleisië en de Filippijnen), Latijns-Amerika (Argentinië en Brazilië) en China.

De CEO van Universa zei het volgende:

“Elektronische bankbiljetten kunnen niet worden vervalst – elk bankbiljet, zoals de papieren versie, wordt beschermd door cryptografie, het heeft, net als de papieren tegenhanger, zijn eigen digitale watermerken. En de productie van zo’n bankbiljet is 100 keer goedkoper dan het verspillen van inkt, papier en elektriciteit voor de drukpers.”

Het digitale geld van Tunesië is geen cryptocurrency, maar een CBDC (Central Bank Digital Currency), zei Alexander Borodich, oprichter van het Russische blockchain-platform Universa, op basis waarvan nieuwe betaalmethoden kunnen worden uitgegeven.

De nieuwe virtuele valuta wordt ondersteund door echte bankbiljetten. Er zullen ruim 2.000 kiosken verschijnen in Tunesië, waar burgers hun digitale portemonnee kunnen aanvullen. In het begin zullen ze betalen via de browser op de smartphone en later zal er een mobiele applicatie beschikbaar zijn.

Wanneer de CBDC officieel live gaat, is nog niet bekend, echter werd in het artikel over enkele maanden gesproken.

Andere landen die aan een CBDC werken

Deze week hebben we al meerdere artikelen geplaatst over landen die van plan zijn om hun eigen digitale valuta te lanceren.

Zo had deze week de Turkse president Erdoğan bepaald dat de regering in 2020 een, door de centrale bank uitgegeven, digitale valuta (CBDC) moet gaan testen.

Tevens plaatsten wij afgelopen week een artikel waarin aangegeven werd dat de Europese Centrale Bank, volgens een conceptdocument, een eigen digitale valuta zou moeten overwegen.

Vorige maand werd er nog op onze website een artikel geplaatst waarin een directielid van een Chinese economische denktank gezegd had dat de centrale bank van China als eerste een digitale valuta zal lanceren. 

Het lijkt er echter op dat al de bovenstaande landen/werelddelen nu worden ingehaald door Tunesië.

Ben je benieuwd naar het laatste crypto nieuws uit de Benelux? Klik dan hier! Je kunt ons ook volgen op Telegram.

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

Advertentie

NET BINNEN

Advertentie