Turkije digitale valuta

Turkije gaat in 2020 de digitale lira testen

De Turkse president Erdoğan heeft bepaald dat de regering in 2020 een, door de centrale bank uitgegeven, digitale valuta (CBDC) moet gaan testen. Dit volgens een artikel dat op dinsdag 5 november op Cointelegraph Turkije verscheen.

Turkse Central Bank Digital Currency

Erdoğan benoemde de geplande CBDC in zijn presidentele programma van 2020. Gepubliceerd op 3 november door de officiële nationale publicatie van Turkije, Resmi Gazete, specificeert het programma dat de eerste proeven van de digitale lira tegen eind 2020 moeten worden uitgevoerd en afgerond.

Dit is echter niet de eerste keer dat dit ten sprake kwam. In juli van dit jaar werd namelijk het ‘Eleventh Development Plan’ gepubliceerd op de officiële website van de overheid en op 8 juli voorgelegd aan het Turkse parlement. Het ging om een periode tussen 2019 en 2023 en was bedoeld als leidraad voor het verbeteren van de Turkse economie.

Het uitgebreide plan had een reeks onderwerpen, maar gaf ook een potentiële CBDC aan.

Het doel

Tevens is de regering naar verluidt van plan om een ​​softwareplatform te ontwikkelen voor directe betalingen op basis van de digitale lira. Naast de centrale bank zal het project ook het nationale bureau voor technologische innovatie betrekken. Dit is de Wetenschappelijke en Technologische Onderzoeksraad van Turkije, ook bekend als TUBITAK.

Het document geeft het volgende aan:

“Het hoofddoel is om een ​​financiële sector op te richten met een sterke institutionele structuur die tegen lage kosten kan reageren op de financieringsbehoeften van de echte sector, verschillende betrouwbare financiële instrumenten biedt aan een brede beleggersbasis en het doel van Istanbul ondersteunt om een aantrekkelijk wereldwijd financieel centrum te worden.”

Turkije en cryptocurrencies

Zoals wij in september al meldde, is, volgens een onderzoek vanuit de ING, Turkije één van de landen die het meest positief denkt over cryptocurrencies. Dit komt waarschijnlijk door de economische onzekerheid van het land.

Bron: ING

Tevens geeft ruim 63% van de Turken aan dat het vindt dat banken cryptocurrency rekeningen zou moeten aanbieden.

Bron: ING

En hieronder is te zien dat 46% van de Turkse respondenten vindt dat contant geld niet meer zou moeten bestaan.

Bron: ING

Turkije of China?

Deze aankondiging kan wellicht roet in het eten gooien van China, die als eerste een CBDC dachten uit te gaan brengen.

Zo gaf een directielid van een Chinese economische denktank vorige week nog aan dat de centrale bank van China als eerste een digitale valuta zal lanceren. 

De exacte datum voor de lancering is nog niet bekend. Echter, volgens Global Times, heeft the People’s Bank of China nog tijd nodig om risico’s te onderzoeken, testen, evalueren en te voorkomen. Dit kan dus betekenen dat het ingehaald wordt door Turkije.

Ben je benieuwd naar het laatste crypto nieuws uit de Benelux? Klik dan hier! Je kunt ons ook volgen op Telegram.

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op FacebookYouTube en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN