Stap in de nieuwe wereld met NEXT

Nederland staat internationaal bekend om zijn rijke geschiedenis in de handel. Wist je dat de Nederlanders al eind 1600 het allereerste multinationale bedrijf hadden opgericht? De Vereenigde Oostindische Compagnie bracht destijds genoeg geld op om de oceanen te verkennen en zelfs uit te breiden met een hoofdkantoor in India. Investeren en handel drijven; dat is waarin de Nederlanders uitblinken. Met de Gouden Eeuw al lang achter onze rug zijn we alweer nieuwe en erg interessante tijdperken ingetreden. Laten we eens een sprong maken naar een recenter tijdperk; de twintigste eeuw.

Het “World Wide Web”

Het Wereldwijde Web, oftewel het internet zorgt voor verbondenheid tussen mensen en maatschappijen over de hele planeet. Computers, code en technologische netwerken brengt verbinding en verbondenheid tussen de mensheid tot op de dag van vandaag. Digitalisering is nog steeds gaande en bovendien nemen netwerken exponentieel toe in zowel omvang als aantal. Waar politiek, goederen en het bezit van land ooit de graadmeter van macht waren, leven we tegenwoordig in een tijd waarin data enorm veel waard is. Data is enorm kostbaar; het is zelfs meer waard dan olie! Deze nog altijd stijgende trend zien we terug in onze wereldwijde aandelenmarkten, waarin tegenwoordig een groot deel van de bedrijven hun kracht putten uit gegevens, technologie en internet.

Het internet dwingt niet alleen bedrijven tot drastisch verandermanagement en herstructurering. Integendeel heeft zelfs de gehele samenleving op nationaal en internationaal niveau zich moeten hervormen. Men is gaan stilstaan over hoe we in contact staan met anderen, hoe we onszelf presenteren, en nog veel meer. De nieuwe wereld is in de ban van verbondenheid en dit is vrijwel niet gebonden aan demografie en geografie: online communities en bedrijven zijn “hubs” die mensen van alle soorten en maten met elkaar verbinden.

Virtuele waarde

Hoe brengen we digitale waarde over? Hoe beschermen we online aankopen en onze bankrekening tegen hackers? Of minstens zo belangrijk: hoe kunnen we ervoor zorgen dat betalingen niet worden gekopieerd? “Double-spending” is een gevaarlijk fenomeen waarbij een valuta meer dan een keer worden besteed. Duplicatie of vervalsing van je geld is niet iets waar je op zit te wachten bij een simpele transactie. Gelukkig lost blockchain-technologie dit probleem op. 

Blockchain is de technologie achter digitale munten zoals “Bitcoin”. Grofweg gezegd is Bitcoin niets anders dan “code” waar digitale munten uit voortvloeien. Maar hoe kan code dan waardevol zijn? Blockchain creëert een netwerk dat niemand beheert behalve het netwerk zelf: het netwerk is van decentrale aard waarbij banken en tussenpersonen niet langer nodig zijn. Het netwerk dat kan bestaan uit soms wel duizenden computers is een feilloos systeem gebaseerd op wiskunde en cryptografie. Dat is precies waar de kracht in zit van een blockchain netwerk: er is geen centrale database en geen centrale eigenaar. Als dataopslag op een van deze honderden of duizenden computers niet meer overeenkomt met de rest – bijvoorbeeld vanwege een hack – wordt deze gewoonweg uitgesloten van het decentrale netwerk. Dit type netwerk, gedecentraliseerd met een blockchain wordt ook wel Distributed Ledger Technology (DLT) genoemd.

DLT: de bedreiging voor traditioneel bankieren

Blockchain-technologie lost het probleem van double-spending op, voorkomt dat derden zich met waarde en transacties bemoeien, en is bovendien een van de veiligste technologieën die er tegenwoordig bestaan. Zelfs na tien jaar is het niemand gelukt om ook maar één enkele Bitcoin transactie te hacken. Dit is een enorme prestatie in vergelijking met alle gehackte bankrekeningen, log-ins en gebruikersgegevens tot op de dag van vandaag. 

Digitale valuta: waarom?

We leven in een inflatoir economisch systeem dat door experts niet als duurzaam wordt beschouwd. Veel digitale valuta werken deflatoir. Hierdoor ontstaat er een andere benadering dan de op schulden gebaseerde en onstabiele financiële wereld die we momenteel kennen. Een digitale munt gecreëerd op blockchain-technologie heeft een gedefinieerde voorraad, elke fractie van een munt kan in het netwerk worden gevonden. Contant geld wordt zonder controle geprint en niemand weet hoeveel geld er exact in omloop is.

Mensen bezitten alle rechten en controle over digitale portemonnees en dit is wat pure financiële vrijheid creëert. Heb je zelf ooit een bankcrisis meegemaakt? Venezolanen, Grieken, Cyprioten, Spanjaarden, Argentijnen, Brazilianen en Indiërs, om maar een paar voorbeelden te geven, werden allemaal op een dag wakker met het nieuws dat hun bank was weggelopen met elk beetje van hun spaargeld.

Digitale valuta nemen de gecentraliseerde macht weg. Dit betekent dat een individu (zowel persoon als rechtspersoon) of een groep verblind door hebzucht minder kans heeft om te slagen in frauduleuze activiteiten.

Openbare Blockchain

Het klinkt wellicht absurd: blockchain-netwerken zijn meestal openbaar. Dit betekent dat iedereen elke transactie op het netwerk kan opzoeken en waarnemen. Er is echter geen identiteit aan verbonden; deze data is niet kenbaar gemaakt op het netwerk. Deze aspecten creëren dus als het ware een open omgeving dat toch privé is en frauduleuze intenties vermindert dan wel totaal wegneemt. Denk bijvoorbeeld aan een open omgeving waarin je kunt zien wat WNF met je donatie doet. Sommige experts durven zelfs te beweren dat contant geld binnenkort alleen nog door criminelen zal worden gebruikt omdat er in tegenstelling tot digitale valuta geen transparantie is. Stel je eens voor wat de impact geweest zou zijn van een digitale valuta zoals Bitcoin in de Gouden Eeuw! We zouden dan heel gemakkelijk kunnen weten hoeveel ze aan rum zouden hebben uitgegeven.

Laten we weer ter zake komen. Blockchain-netwerken worden ondersteund door de samenwerking van veel individuen en een hele collectie van verschillende computers. Wie bijdraagt aan het netwerk wordt beloond in digitale valuta. De wereldwijde gemeenschap van gelijkgestemden dan wel rekenkracht van hun computers brengt een omgeving tot stand die is gebaseerd op gedecentraliseerde samenwerking.

Overal ter wereld kunnen mensen met de snelheid van een email geld verzenden en ontvangen – dit is nog nooit eerder gezien in onze moderne geschiedenis. Digitale munten maken het mogelijk om miljoenen euro’s te verzenden voor slechts een fractie van een paar centen. Men hoeft niet langer meer dagenlang te wachten op een eenvoudige transactie. Zelfs internationale betalingen kennen geen grenzen en pijnlijk hoge transactiekosten meer. 

Blockchain Database

Naast de financiële doeleinden is blockchain ook een database. Het kan zelfs uitvoerende “contracten” maken die de derde partij vervangt door code. Een dergelijk contract staat ook wel bekend als een smart contract. Dit zijn als het ware automatische contracten die advocaten, notarissen en enige andere tussenpartij kunnen vervangen. Deze verandering veroorzaakt een verschuiving die potentieel groter is dan wat het internet destijds veroorzaakt heeft. Bovendien kan het netwerk met elk digitaal apparaat verbinden: het Internet of Things (IoT). Digitale betalingen zijn de toekomst van financiële transacties. BNP Paribas schat dat we tegen 2020 een recordaantal van welgeteld 726 miljard digitale transacties gaan aantikken.

Je kunt wel stellen dat digitale valuta’s in een relatief korte tijd de wereld op zijn kop heeft gezet. Zo wordt ook de wereld van crowdfunding wakker geschud waarbij elk jaar opnieuw een record verbroken wordt. Startups kunnen op een ongewone wijze hun technologische ontwikkelingen versnellen middels digitale fundraising. Dit maakt een digitale valuta meer dan slechts een munt: het is een digitaal bezit, misschien zelfs vergelijkbaar met goud.


Aangezien een blockchain een chronologische en bovendien transparante geschiedenis creëert, is het perfect voor het creëren van een supply chain. Volg producten, materialen en onderdelen en niemand zal ooit de oorsprong van een product kunnen verbergen. De temperatuur van voedsel kan over de hele weg worden geregistreerd, de CO2-uitstoot kan worden berekend en de herkomst van producten kan worden ingezien door de consument. Kortom, de mogelijkheden zijn eindeloos.

De overbrugging van de oude wereld met de nieuwe wereld

De Nederlandse handelaren uit de jaren 1600 bereikten wat beleggers van hun verwachtten: ze maakten als het ware een brug tussen de oude en nieuwe wereld. Ondernemers die voorspellen waar vraag naar is in de wereld van morgen kunnen misschien zelfs de moderne ontdekkingsreizigers worden genoemd. Slechts enkelen onder ons hebben het vermogen om te zien waar bruggen gebouwd moeten worden. Nog minder mensen hebben de moed om zich aan de grote stap te wagen en nieuwe vaarwateren te betreden.

Christiaan van Steenbergen is zo’n unieke ondernemer. Als geboren en getogen Nederlander is hij klaar om de wereld te ontdekken en nieuwe bruggen te bouwen. Dit heeft hij niet lang geleden bewezen door zijn visie te delen met de wereld: iedereen moet toegang hebben tot de wereld van digitale valuta’s. Na een zeer succesvolle crowdfundingsperiode heeft zijn startup NEXT.exchange een miljoen dollar opgebracht. Al in een zeer vroeg stadium bereikte Christiaan een enorm belangrijke mijlpaal voor NEXT.exchange: een bankrekening om de overbrugging van ouderwetse valuta naar digitale valuta waar te maken. Bovendien wordt NEXT.exchange zelfs ondersteund door iDeal en PayPal waardoor de deur naar de wereld van digitale valuta’s voor vrijwel iedereen geopend is.

NEXT is van mening dat een portaal tussen contant geld en digitale valuta van vitaal belang is voor de evolutie van technologie en financiën. Het creëert de mogelijkheid voor elke persoon ter wereld om te investeren en te handelen, ook de twee miljard mensen zonder bankrekening. Iedereen over de hele wereld kan waarde direct, goedkoop en zelfs vanaf hun smartphone overdragen.

NEXT

De visie van NEXT is om een platform te creëren dat voor iedereen gemakkelijk te gebruiken is en volledig is gebouwd op de nieuwste blockchain-technologie. Deze technologie maakt het mogelijk voor NEXT om een ecosysteem te creëren dat ongezien is; elke gebruiker die zich registreert en de digitale munt van het platform bezit, ontvangt een deel van de inkomsten die het platform maakt. Stel je voor dat PayPal of Venmo de enorme hoeveelheid vergoedingen die ze innen met hun gebruikers delen! Het is moeilijk te geloven. NEXT vraagt niet alleen extreem lage tarieven, het deelt zelfs de vergoedingen die ze innen met degenen die het platform gebruiken. 

En er is meer. NEXT biedt een platform aan waar startups hun eigen valuta kunnen creëren. Bovenop de blockchain-technologie van NEXT kunnen nieuwe activa groeien en op hun beurt hun eigen omgeving creëren. Dit kunnen digitale munten zijn, digitale activa zoals aandelen of obligaties, en zo verder. De gebruikers van het NEXT-platform hebben als eerste toegang om in deze activa te investeren, te verhandelen en uit te wisselen, waardoor een voorsprong wordt gecreëerd ten opzichte van de open markt.

Wil je de ontdekkingsreis van NEXT volgen?

  • NEXT heeft een publieke chat in de Telegram-applicatie en er is een actieve community die elke vraag beantwoordt.
  • Je kan updates vinden op Reddit en regelmatig zal het team open vraagsessie (Ask Me Anything) organiseren.
  • NEXT heeft een zeer actieve Twitter.
  • En een blog met artikels, nieuws en algemene informatie.
  • Wil je een Nederlandse review over NEXT.Exchange lezen? Klik dan hier!

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!