Europees Comité wil blockchain toegankelijk houden

Het Europees Economisch en Sociaal Comité heeft, in zijn nieuwe rapport over blockchain, aangegeven dat er maatregelen genomen moeten worden om te zorgen dat de potentie van de technologie voor iedereen toegankelijk wordt. Het rapport werd op donderdag 1 augustus gepubliceerd.

Een proces van verstorende sociale innovatie

In het rapport geeft het EESC aan dat het Europese instellingen zou aanmoedigen om meer maatschappelijke organisaties te betrekken bij het Blockchain Observatory en de Europese Blockchain-partnership van de EU.

Het Comité gaat verder met aangeven dat de succesvolle implementatie van nieuwe digitale infrastructuren op basis van blockchain niet louter een kwestie is van technologische ontwikkeling, maar dat het “een volwaardig proces van verstorende sociale innovatie omvat.”

Giuseppe Guerini, EESC-lid en president van Cecop-Cicopa Europe, kijkt verder dan de fundering van de technologie achter cryptocurrencies, en vergeleek het historische belang van blockchain met dat van historische uitvindingen op het continent:

“We kunnen parallellen trekken met de uitvinding van de drukpers. Zoals we weten, was de bijbel het eerste boek dat gedrukt werd. Stel je nu voor dat mensen de drukpers hadden geassocieerd met een middel dat alleen bijbels kon afdrukken. Dat zou niet juist geweest zijn omdat de druktechnologie een revolutie teweegbracht in Europa.”

Het ontstaan ​​van een ‘digitale kloof’ voorkomen

Het EESC heeft een breed scala aan toepassingen voor blockchain in de sociale ondernemingensector erkend, waaronder donaties en fondsenwerving voor ngo’s (niet-gouvernementele organisaties).

Een belangrijk punt waar op gelet moet worden is dat er op een eerlijke manier ondersteuning plaatsvindt. Guerini zei het volgende:

“We willen geen digitale kloof zien die meer ongelijkheid en onrecht creëert. We willen geen nieuwe elite zien opkomen, van mensen die bekend zijn met de nieuwe technologieën en uiteindelijk anderen uitsluiten van de economie en de markt.”

Tot slot stelt het EESC dat de betrokkenheid van burgers cruciaal is om ervoor te zorgen dat het democratisch potentieel van de gedecentraliseerde technologie niet verloren gaat. Het wijst op de behoefte aan gecoördineerde, EU-brede, regelgeving voor de sector, gezien de toepassing van de technologie over de nationale grenzen heen gaat.

Eerder (op 3 april 2019) kondigde de Europese Unie de introductie van de International Association of Trusted Blockchain Applications (INATBA) aan.

Ben je benieuwd naar het laatste Crypto Nieuws uit de Benelux? Klik dan hier! Je kunt ons ook volgen op Telegram.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!