London Metal Exchange is bezig met blockchain systeem om metalen te volgen

De populariteit van blockchain-technologie groeit met de dag en vooral als het gaat om het tracken van producten. Zo is de London Metal Exchange (LME), met ’s werelds grootste markt voor metaalderivaten, bezig met een initiatief om fysieke metalen te volgen met behulp van blockchain-technologie.

Het probleem

De LME heeft 500 ‘goedgekeurde’ magazijnen op 34 locaties over de hele wereld, waar het metalen opslaat namens de houder. Het beschikt echter, volgens het FT-rapport, ook over ‘niet-goedgekeurde’ magazijnen in China (’s werelds grootste metaalverbruiker), waardoor het moeilijk is voor handelaren en consumenten om zeker te zijn van de herkomst van metalen, evenals de totale voorraad en vraag.

De oplossing

In een rapport van de Financial Times, dat dinsdag 26 maart werd gepubliceerd, meldde mensen die betrokken zijn met deze zet, dat de LME een consortium-initiatief onder leiding van handelsbedrijf Mercuria heeft gesteund. Het doel is om een op blockchain gebaseerd, systeem te bouwen om de handel in metalen zoals koper, zink en aluminium transparanter te maken. Het initiatief, genaamd ‘Forcefield’, wordt ook ondersteund door banken zoals Macquarie en ING bank, volgens het rapport. Het systeem is bedoeld om kopers in de industrie te helpen bij het achterhalen van de herkomst van het metaal en om metaalhandelaren te helpen eigendomsrechten van hun aandelen aan te tonen. LME-topman Matt Chamberlain heeft geen commentaar geleverd op enige betrokkenheid bij het initiatief, maar heeft tegen de Financial Times het volgende gezegd:
“In een op blockchain gebaseerd systeem weet je waar je metaal zich bevindt, je hebt een bewijs van eigendom, maar niemand kan zien wat je bezit en waar je metaal is.”
Hij voegde hier aan toe:
“Als de industrie zich kan verenigen om een ​​dergelijk systeem te ontwikkelen, zou het een enorme winst voor de handelsgroep van metalen zijn.”
Zoals gezegd, is dit niet de eerste organisatie die blockchain gaat inzetten om producten te tracken. Gisteren (26 maart) publiceerde wij nog een bericht dat meldde dat LVMH, o.a. eigenaar van Louis Vuitton, zich voorbereidt om een ​​blockchain platform te lanceren om de echtheid van luxe goederen aan te kunnen tonen. Nog eerder deze maand (3 maart) plaatsten wij een bericht dat de Franse supermarktgigant, Carrefour, aangekondigd heeft dat het blockchain gaat gebruiken voor het volgen van melk. Ben je benieuwd naar het laatste crypto nieuws uit de Benelux? Klik dan hier! Je kunt ons ook volgen op Telegram.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!