LVMH, eigenaar van o.a. Louis Vuitton, gaat blockchain platform lanceren

Luxe merkorganisatie LVMH, eigenaar van het iconische Louis Vuitton-merk, bereidt zich voor om een ​​blockchain platform te lanceren om de echtheid van luxe goederen aan te kunnen tonen. Dit volgens een artikel dat op dinsdag 26 maart op CoinDesk werd gepubliceerd. LVMH beheert meer dan 60 luxemerken, waaronder veel bekende namen als Dior, Dom Pérignon en Hublot. De groep rapporteerde in 2018 een omzet van $53 miljard.

Het project

Het project dat AURA genoemd is, wordt verwacht in mei of juni live te gaan. Het platform zal in eerste instantie alleen Louis Vuitton en Christian Dior ondersteunen, echter wordt er verwacht dat dit snel zal gaan groeien naar 60+ andere luxe merken die vallen onder LVMH en uiteindelijk ook van haar concurrenten. Aura is gebouwd met behulp van de Quorum blockchain. Deze blockchain richt zich op gegevensprivacy en is ontwikkeld door JPMorgan. Om dit te realiseren heeft LVMH een team van blockchain-ontwikkelaars aangetrokken. Dit team zou, naar verluidt, al meer dan 1 jaar bezig zijn om het platform te ontwikkelen. LVMH heeft daarnaast een nauwe samenwerking met ConsenSys en Microsoft Azure. Een bron die betrokken was bij de ontwikkeling vertelde CoinDesk het volgende:
“Om te beginnen zal AURA bewijs leveren omtrent de echtheid van luxeproducten. AURA zal de oorsprong traceren van grondstoffen tot het verkooppunt en verder, ook voor de markt van gebruikte producten. In de volgende fase van het platform wordt aandacht besteed aan de bescherming van creatieve intellectuele eigendommen, exclusieve aanbiedingen en evenementen voor de klanten van elk merk, evenals advertentie fraude.”

White-label

Om te zorgen dat de waarde van blockchain behouden wordt, kiest LVMH er voor om de dienst in white-label vorm aan te bieden aan andere merken, inclusief de concurrenten van de groep. De bron zei het volgende hierover:
“Dit moet worden gedaan in de vorm van een industrieconsortium, in plaats van een derde partij die op de markt komt. Dus als u een klant bent van een luxemerk, ziet u niet dat u communiceert via AURA. Je gaat de Louis Vuitton-app bekijken of de app van een ander luxemerk.”
Om merken te overtuigen van de intenties van LVMH, zal het bedrijf alle intellectuele eigendommen aan een afzonderlijke entiteit schenken en die entiteit zal op haar beurt eigendom zijn van de deelnemende merken. De bron zei:
“Zo zou Gucci bijvoorbeeld kunnen besluiten om zich bij het platform aan te sluiten en aandeelhouder te zijn, in welk geval haar claim op het intellectueel eigendom, net zo groot zou zijn als de claim van Louis Vuitton. Dat is het belangrijkste onderdeel van het project.”
Bovendien moeten de gegevensbeschermingsinstrumenten van Quorum ervoor zorgen dat er geen informatie tussen merken of hun klanten wordt gelekt. Ben je benieuwd naar het laatste crypto nieuws uit de Benelux? Klik dan hier! Je kunt ons ook volgen op Telegram.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!