BitTorrent uitvinder gaat de strijd aan met Bitcoin

Bram Cohen, bekend om het uitvinden van BitTorrent, is van plan om de concurrentie aan te gaan met Bitcoin (BTC). Cohen heeft namelijk een eigen, groene, cryptocurrency ontwikkeld, genaamd Chia. Chia zou het elektriciteitsprobleem van Bitcoin moeten oplossen en kan, volgens Cohen, beschouwd worden als het groene geld voor de digitale wereld. In tegenstelling tot Bitcoin, die gebruikmaakt van het elektriciteits verslindende proof-of-work consensusmechanisme, gebruikt de Chia proof-of-space, waarbij het mining proces gebruik maakt van de beschikbare hardware-ruimte. In een interview met Breaker magazine op dinsdag 18 december, verklaarde Cohen dat de ruimte op harde schijven gemakkelijk en overal beschikbaar is en meestal onbenut blijft:
“Het idee is dat u gebruik maakt van deze bron van opslagcapaciteit.” “Mensen hebben op dit moment ongelooflijke hoeveelheden aan overtollige opslagruimte op hun laptops en op andere plaatsen die niet gebruikt worden. Er is zelfs al zo veel van dat we uiteindelijk op het punt komen dat, als je nieuwe harde schijven zou kopen met het oog mining, je geld gaat verliezen.”

Chia is veiliger dan Bitcoin

Naast het verminderen van het elektriciteitsverbruik beweert Cohen ook dat Chia veiliger is dan Bitcoin. Volgens Cohen zou het weliswaar ontzettend duur zijn om de middelen te kopen die nodig zijn om het Bitcoin-netwerk aan te vallen, maar het is mogelijk. Het is echter niet zo eenvoudig om het Chia-netwerk aan te vallen:
“Om Chia aan te vallen zou je toegang moeten hebben tot meer middelen dan het gehele netwerk, wat een enorme hoeveelheid aan middelen zal zijn als iedereen zich eenmaal heeft aangemeld. De kosten om deze vooraf te verwerven zouden enorm zijn, hoger dan de kosten van de ASIC’s die je nodig hebt om Bitcoin aan te vallen. Dit betekent dat het dus een stuk lastiger zal zijn om het Chia-netwerk aan te vallen.”

Proof-of-time

Hoewel het proof-of-space consensusmechanisme veiliger lijkt op papier, heeft het ook zijn eigen beperkingen en dit omvat de mogelijkheid van re-mining van een genesisaanval. Met dit soort aanvallen, creëert een “bad actor” die over aanzienlijke netwerkmiddelen beschikt, een nieuwe blockchain, met als doel om deze om te wisselen voor de originele blockchain wanneer deze langer wordt. Wanneer het perfect wordt uitgevoerd, krijgt de “bad actor” de blockchain in een positie waarin deze geaccepteerd wordt door de meerderheid van nodes, terwijl hij ook een willekeurig aantal munten in bezit neemt en / of eerdere transacties annuleert. Om dit soort aanvallen te voorkomen heeft Cohen het proof-of-time consensus-mechanisme ingevoerd. Hoewel dit niet verhindert dat een “bad actor” jaren werk herschrijft, zou het veel tijd kosten om het uit te kunnen voeren. Chia zou eigenlijk in Q4 van 2018 gelanceerd worden, echter is de lancering verplaatst naar een nog nader te bepalen datum. Ben je benieuwd naar het laatste crypto nieuws uit de Benelux? Klik dan hier! Je kunt ons ook volgen op Telegram.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!