Hoe blockchain de vastgoedsector kan veranderen

De vastgoedsector heeft sinds de recessie een aanzienlijke groei doorgemaakt. Naar verwachting zullen de marktprijzen nog meer gaan stijgen. Hoewel de markt aan het verbeteren is, wordt deze nog steeds belemmerd door problemen die het beleggingsproces minder gemakkelijk maken dan zou moeten.

Grote nadelen van de vastgoedsector

Vastgoedbeleggingen hebben drie grote nadelen: de aanwezigheid van intermediairs, het gebrek aan betaalbare financieringsmogelijkheden en fraude. Tussenpersonen nemen tot zes procent van de totale betaling op een onroerend goed. Dit betekent dat bemiddelingskosten meer dan $23.000 kosten voor een huis dat $400.000 kost. Echter gebruikt tot 80 procent van de huizenkopers nog steeds een bemiddelaar en blijft deze kosten betalen. Dit werd gemeld in een rapport van de National Association of Realtors. Onroerend goed is ook duur en de prijzen blijven stijgen, waardoor de toegang voor een groter deel van de inwoners wordt beperkt. Volgens onderzoek van CNBC kun je met een investering van $1 miljoen ongeveer 270 vierkante meter aan onroerend goed in New York kopen. Echter 10 procent van de inwoners van de VS kan zich zo’n prijskaartje veroorloven. Uiteindelijk zit de commerciële vastgoedsector vol met fraude, niet alleen in de Verenigde Staten, maar ook wereldwijd. Volgens een verklaring van de FBI zag het klachtencentrum in 2016 een stijging van 480 procent van de klachten over vastgoedfraude.

Hoe precies kan blockchain deze problemen oplossen?

Een blockchain is een onveranderbaar grootboek waarin transactiegegevens kunnen worden vastgelegd. De voordelen zijn transparantie, traceerbaarheid, toegankelijkheid en verbeterde beveiliging. Wanneer dit in de vastgoedsector wordt geïmplementeerd, kunnen deze eigenschappen de belangrijkste problemen oplossen. Blockchain vastgoedplatformen maken de noodzaak van bemiddelaars, zoals advocaten en agenten overbodig door middel van verificatie van onroerend goed en betaling aan kopers. Betalen voor onroerend goed met cryptocurrencies kan kopers ook helpen om bankkosten te ontwijken. Het verlaagt de kosten verbonden aan escrow door smart contracts aan te bieden die kunnen worden aangepast aan de behoeften van een gebruiker. Cryptocurrencies zoals Bitcoin en Ethereum maken crowd ownership van onroerend goed mogelijk. Degenen die het zich niet kunnen veroorloven om het hele pand te kopen, kunnen er makkelijk een deel van kopen, zoals het kopen van aandelen in een onderneming. Investeerders zouden tokens ontvangen die hun aandelen vertegenwoordigen en makkelijk op de blockchain kunnen worden geverifieerd. Dit zorgt ervoor dat investeringen in onroerend toegankelijk wordt voor meer mensen. Ben je benieuwd naar het laatste crypto nieuws uit de Benelux? Klik dan hier! Je kunt ons ook volgen op telegram

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!