Professor van Berkeley University noemt stablecoins een ‘mythe’

Op dinsdag 11 september beweerde hoogleraar economie Barry Eichengreen in een artikel dat, rekening houdend met de opkomende marktsector, dat stablecoins niet automatisch “levensvatbaar” zijn alleen omdat ze gekoppeld zijn aan reserves van bijvoorbeeld fiat-valuta. Eichengreen schrijft dat “conventionele cryptocurrencies, zoals Bitcoin, tegen sterk schommelende prijzen verhandeld worden, wat betekent dat de koopkracht zeer onstabiel is.” Daarnaast voegde hij toe dat:

“Stablecoins beweren deze problemen op te lossen. Omdat hun waarde stabiel is in termen van dollars of hun equivalent, zijn ze aantrekkelijk als rekeneenheden en waardeopslag. Het zijn niet alleen maar voertuigen voor financiële speculatie. Maar dit betekent niet dat ze levensvatbaar zijn.”

De cryptocurrency-industrie ziet meer en meer stablecoins op de markt komen, waarvan sommige direct afkomstig zijn van of via traditionele financiële insituties. Deze week gaven regelgevers groen licht voor zowel de eerste stablecoin van de Winklevoss-tweeling en de Gemini-dollar.

Eerder maakte een Liechtensteinse bank haar voornemen bekend om in augustus een, door de Zwitserse frank gesteunde, stablecoin uit te brengen.

Voor de hoogleraar vallen dergelijke activa echter in drie categorieën in overeenstemming met de volledigheid van het onderpand – volledig, gedeeltelijk en niet-onder-collateraliseerd – en elk heeft zijn zwakke punten.

Om Tether als voorbeeld nemen de “betwiste” beweringen dat de tokens volledig zijn gecollateraliseerd in combinatie met de “kosten” van uitgifte en verspreiding blijven vragen over de schaalbaarheid oproepen.

Ben je benieuwd naar het laatste crypto nieuws uit de Benelux? Klik dan hier! Je kunt ons ook volgen op Telegram.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!