Anatoly Yakovenko, medeoprichter van Solana en CEO van Solana Labs, benadrukte het belang van de crypto-bipartisan-wetgeving van de Amerikaanse overheid, die in juli is aangenomen. Hij merkte echter op dat de overheid niet moet wachten op “perfecte” wetgeving om vooruitgang te boeken in de regulering. Hij gaf het volgende aan in een interview:
“De wetten zijn niet perfect. Geen enkele wetgeving is dat. Als land en als industrie mogen we perfectie niet de vijand van het goede laten zijn.”
De wetten, voorgesteld door twee Congrescomités, hebben tot doel duidelijke regels vast te stellen voor digitale activa en stablecoins op een bipartisane basis. Hij voegde eraan toe dat het voltallige Huis van Afgevaardigden naar verwachting in de herfst van 2023 over deze wetten zal stemmen.
“Ik hoop dat wetgevers in beide kamers deze voorstellen serieus zullen nemen, eraan zullen werken om ze te verbeteren en ze in wetgeving zullen omzetten.”
Yakovenko drong erop aan dat het Congres zijn voortdurende inzet voor de ontwikkeling van regelgeving moet voortzetten zonder “perfectie” innovatie te laten ontmoedigen.
“Het Congres moet deze inspanningen blijven leiden om het Amerikaanse technologische leiderschap te beschermen, belangrijke marktbescherming te bieden en een vrij en open internet te bevorderen.”
Afgezien van wetgeving moet de Amerikaanse overheid “voorop lopen in investeringen in blockchain-onderzoek en -ontwikkeling”, vervolgde Yakovenko. Hij merkte op dat de Verenigde Staten moeten bijbenen bij Europese en Aziatische overheden, die al investeren in veelbelovende blockchain-projecten, en een leidende rol moeten spelen, vergelijkbaar met hoe technologieën zoals GPS, raketten en het internet aanvankelijk werden ontwikkeld door de Verenigde Staten.
“Beleidsmakers moeten experimenteren met de technologie zelf.”
Een rapport van Blockdata uit 2021 gaf aan dat de Verenigde Staten bovenaan staan in de top 20 landen gerangschikt op blockchain-investeringen, met een investering van $11,1 miljard, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk met $1,9 miljard aan investeringen.
Yakovenko benadrukte verder de noodzaak om een “goed beleid” te ontwikkelen voor digitale activa, waarbij hij opmerkte dat bepaalde ethische regels de meeste overheidsfunctionarissen die cryptocurrencies reguleren, verbieden deze te gebruiken.
“Stel je voor dat je sociale media probeert te reguleren zonder ooit Facebook te hebben geopend!”
Yakovenko suggereerde dat “creatieve oplossingen” beleidsmakers toegankelijker kunnen maken voor de opkomende technologie. De overheid moet gebruikmaken van de mogelijkheden van crypto, zoals snelheid en kosteneffectiviteit, om humanitaire hulpfondsen te sturen en gedecentraliseerde netwerken voor communicatie in afgelegen gebieden te lanceren.
“Er zijn honderden manieren waarop de Amerikaanse overheid deze nieuwe golf van het internet kan bevorderen en briljante blockchain-ondernemers kan ondersteunen.”