Europese Commissie gaat in juni wetsvoorstel voor digitale euro presenteren

Fabio Panetta, lid van het Uitvoerend Comité van de Europese Centrale Bank (ECB), heeft onlangs aangekondigd dat de Europese Commissie in juni een wetgevingsvoorstel voor de digitale euro zal presenteren. Hij verklaarde verder dat de volgende stappen in oktober zullen worden besloten.

Regelgevend kader voor de digitale euro in ontwikkeling

In een interview met de officiële website van de ECB bevestigde Panetta dat de eurozonebank regelmatig contact heeft met de Europese Commissie om een regelgevend kader voor de digitale euro op te stellen. De digitale euro zal de officiële digitale valuta vanuit de centrale bank (CBDC) worden voor de 27 landen in de Europese Unie. Panetta verklaarde:

“We bestuderen het ontwerp van de digitale euro, de distributie ervan en de impact op de financiële sector.”

Panetta noemde ook dat het voorstel dat naar verwachting in juni zal worden gepresenteerd en een reactie zal ontvangen van de Raad van Bestuur van de ECB in oktober. De Raad van Bestuur zal dan beslissen of er een voorbereidingsfase wordt gestart om de digitale euro te ontwikkelen en te testen. Volgens Panetta zou de testfase voor de Europese CBDC twee tot drie jaar kunnen duren.

Als alles soepel verloopt en zowel de Raad van Bestuur van de ECB als de wetgevers van het Europees Parlement het voorstel goedkeuren, kan de digitale euro naar schatting binnen ongeveer drie tot vier jaar worden gelanceerd, aldus Panetta.

Zal de digitale euro massaal geadopteerd worden?

Tijdens het interview werd aan Panetta gevraagd naar de voordelen en mogelijke risico’s van het gebruik van de digitale euro. Als reactie benadrukte hij de noodzaak om burgers een risicovrij digitaal betaalmiddel te bieden dat vrijelijk in het eurogebied kan worden gebruikt.

Panetta benadrukte dat een dergelijke oplossing momenteel niet bestaat en wees erop dat de markt voor kaartbetalingen wordt gedomineerd door niet-Europese bedrijven, met name Visa en Mastercard. Hij verklaarde dat deze situatie ondenkbaar zou zijn in de Verenigde Staten en uitte bezorgdheid over bedrijven die persoonlijke gegevens van gebruikers verkopen.

Panetta benadrukte ook het belang van centralebankgeld als kern van het financiële systeem. De toenemende adoptie van cryptocurrencies zoals Bitcoin (BTC) baart entiteiten zoals de ECB dan ook grote zorgen.

Wat betreft privacyzorgen verduidelijkte Panetta dat de ECB geen toegang zal hebben tot persoonlijke gegevens. Financiële tussenpersonen zullen de distributie van de digitale euro afhandelen, en er moet een balans worden gevonden tussen het waarborgen van vertrouwelijkheid en het bestrijden van witwassen en terrorismefinanciering. Panetta merkte tot slot op dat de verantwoordelijkheid voor het vinden van deze balans bij de wetgevers ligt.