IMF voorspelt een moeilijk jaar voor de EU en China

De algemeen directeur van het Internationaal Monetair Fonds, Kristalina Georgieva, gaf in een interview met CBS de verwachtingen aan van het IMF voor de Verenigde Staten, de EU, China en de wereldeconomie.

Georgieva gaf aan dat dit jaar moeilijker zal zijn dat het vorige, waarbij het grootste deel van de internationale economie achterblijft. De gelijktijdige vertraging van de drie grote economieën, de Verenigde Staten, de Europese Unie en China, is de reden hiervoor. Het hoofd van het IMF zei daarnaast dat een robuuste arbeidsmarkt de Fed misschien nodig heeft om hogere rentetarieven langer aan te houden om de inflatie te verminderen.

De oorlog in Oekraïne heeft volgens Georgieva grote gevolgen gehad voor de EU en volgend jaar zal de Europese Unie als geheel in een neerwaartse spiraal terechtkomen. Ze ging door met voorspellen dat de Chinese economie in 2023 verder zal vertragen en het land een moeilijk jaar tegemoet gaat. Dit zal volgens Georgieva resulteren in ongunstige trends over de hele wereld.

De situatie is aanzienlijk slechter wanneer de snelgroeiende markten zich in onderontwikkelde landen bevinden. Bedrijven hebben namelijk ook te maken met stijgende debetrentevoeten en een sterker wordende dollar. Dit zou een ramp zijn voor de economieën die er een aanzienlijk niveau van hebben.

Georgieva ging door met het zeggen dat de wereld drastisch is geëvolueerd en een meer schokgevoelige omgeving is geworden. Volgens haar uitleg waren de Covid-kwestie, de oorlog tussen Rusland en Oekraïne en de stijgende kosten van levensonderhoud enkele voorbeelden van dergelijke schokken.

Ze sloot af door te zeggen dat haar advies is om niet te anticiperen op een terugkeer naar de voorspelbaarheid van het Covid-tijdperk. Ze wachten op meer onduidelijkheid en crises die elkaar kruisen.

Econoom verwacht ook slecht jaar voor Verenigde Staten

De econoom en bekende voorstander van goud, Peter Schiff, deelde vrijdag zijn voorspellingen voor 2023 over de Amerikaanse economie, de dollar en de aandelenmarkt in een reeks tweets.

Hij begon met te stellen dat de Amerikaanse dollarindex een sterk jaar kan hebben gehad, maar dat het “het eindigde het jaar op een dieptepunt in zes maanden, een daling van 10% ten opzichte van het hoogste punt in november”. Hij vervolgde met:

“Deze zwakte zal waarschijnlijk aanhouden in 2023, nu de dollar een van zijn slechtste jaren ooit heeft. Als ik het goed heb, wordt het inflatieprobleem nog veel erger.”

Schiff was het ook niet eens met de financiële professor Jeremy Siegel van Wharton University, die vorige week zijn economische mening over CNBC deelde. Hij zei hierover het volgende:

“Jeremy Siegel heeft ongelijk. Siegel denkt dat dalende vastgoedprijzen betekenen dat de inflatiedreiging voorbij is. Dat zijn dalende activaprijzen. De consumentenprijzen zullen blijven stijgen, inclusief de prijzen die verband houden met het eigenwoningbezit, zoals huur, hypotheekrente, verzekeringen, belastingen, nutsvoorzieningen en onderhoud.”