Econoom voorspelt dat inflatie “veel erger” zal worden in 2023

Econoom Peter Schiff heeft voorspeld dat de Amerikaanse dollar in 2023 “een van de slechtste jaren ooit” zal hebben, waarbij hij waarschuwde dat het inflatieprobleem “op het punt staat veel erger te worden”. Hij deelde ook zijn voorspelling over de slechtst presterende sectoren van de aandelenmarkt dit jaar.

Peter Schiffs economische voorspellingen voor 2023

De econoom en bekende voorstander van goud, Peter Schiff, deelde vrijdag zijn voorspellingen voor 2023 over de Amerikaanse economie, de dollar en de aandelenmarkt in een reeks tweets.

Hij begon met te stellen dat de Amerikaanse dollarindex een sterk jaar kan hebben gehad, maar dat het “het eindigde het jaar op een dieptepunt in zes maanden, een daling van 10% ten opzichte van het hoogste punt in november”. Hij vervolgde met:

“Deze zwakte zal waarschijnlijk aanhouden in 2023, nu de dollar een van zijn slechtste jaren ooit heeft. Als ik het goed heb, wordt het inflatieprobleem nog veel erger.”

Schiff was het ook niet eens met de financiële professor Jeremy Siegel van Wharton University, die vorige week zijn economische mening over CNBC deelde. Hij zei hierover het volgende:

“Jeremy Siegel heeft ongelijk. Siegel denkt dat dalende vastgoedprijzen betekenen dat de inflatiedreiging voorbij is. Dat zijn dalende activaprijzen. De consumentenprijzen zullen blijven stijgen, inclusief de prijzen die verband houden met het eigenwoningbezit, zoals huur, hypotheekrente, verzekeringen, belastingen, nutsvoorzieningen en onderhoud.”

Aandelenmarkt zal tevens blijven dalen

Met betrekking tot de aandelenmarkt voorspelde Schiff:

“De slechtst presterende sectoren van de aandelenmarkt in 2022 zullen zich waarschijnlijk herhalen als de slechtst presterende sectoren in 2023.”

Schiff heeft herhaaldelijk gewaarschuwd voor de Amerikaanse economie en de crash van de dollar. In oktober waarschuwde hij voor de oplopende staatsschuld die de VS niet kunnen terugbetalen. “We gaan in gebreke blijven”, waarschuwde hij. “We hebben nu veel meer schulden dan in 2008 … dus dit wordt een veel grotere crisis als de wanbetalingen beginnen”, beschreef hij.

De econoom voorspelde daarnaast ook dat de recente acties van de Federal Reserve zouden kunnen leiden tot marktcrashes, een enorme financiële crisis en een ernstige recessie.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!