Roep om voorzichtig regelgevend kader in het Verenigd Koninkrijk

De ineenstorting van FTX vorige maand wordt gezien als een waarschuwing en een voorloper van meer voorzichtige regelgeving door spelers in de publieke- en private sector in het Verenigd Koninkrijk. Sir Jon Cunliffe, de vice-gouverneur van de Bank of England, haalde de krantenkoppen vlak voor kerst in een interview met Sky News waarin hij aangaf dat er meer bescherming moet worden geboden aan investeerders in het VK die blootstelling willen krijgen aan crypto-markten.

Hij benadrukte dat potentiële gebruikers en investeerders van cryptocurrency een structuur moeten hebben om te investeren in de activaklasse die vergelijkbare consumentenbescherming en integriteit garandeert als conventionele financiële markten.

Cunliffe gaf ook aan dat toegenomen interesse in crypto-markten van financiële instellingen en particuliere gebruikers als een drijvende kracht achter de behoefte aan meer regelgevend toezicht in het land. Hij zei het onderstaande:

“We hadden banken en investeringsfondsen en anderen die erin wilden investeren en ik denk dat we moeten nadenken over regulering voordat het geïntegreerd wordt in het financiële systeem en voordat het een systeemprobleem wordt.”

De ineenstorting van FTX werd door Cunliffe als voorbeeld aangehaald waar bestaande regelgevende parameters die de traditionele financiële sector leiden mogelijk bescherming hebben geboden aan gebruikers die buiten hun eigen zak zijn gebleven. Het volgende werd door Cunliffe toegevoegd:

“We zagen dingen als geld van klanten dat verdwenen lijkt te zijn, belangenconflicten tussen verschillende operaties, transparantie, audit en boekhouding.”

Ook maakte de vice-gouverneur paralellen met de goksector waarbij hij aangaf dat investeerders toegang moeten hebben tot een gereguleerde omgeving die voorkomt dat de toegang tot fondsen wordt verloren zoals dit het geval was met FTX.

De roep om meer regelgeving en betere bescherming voor consumenten in de crypto-sector is sinds de ineenstorting van FTX een stuk groter geworden waarbij vrijwel alle landen inmiddels hebben opgeroepen tot meer regulatie.

In het Verenigd Koninkrijk lijkt er dan ook een wet te worden aangenomen die zorgt voor beperkingen voor buitenlandse crypto-gerelateerde bedrijven die services leveren in het VK.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!