Twee dagen, of drie als je het Sound Money Fest nog meerekent, werd Amsterdam weer de hoofdstad van de Bitcoin gemeenschap. Twee dagen gevuld met keynotes, panelgesprekken, workshops en zelfs een kunsttentoonstelling. Voor wie een beetje bekend is in de Bitcoin wereld gaf het de mogelijkheid enkele bekende namen eindelijk eens in levende lijven te zien. We trachten in deze serie van artikelen onze ervaring te beschrijven en enkele onderwerpen te bespreken die we erg interessant vonden.
Bitcoin en het inflatiemonster
Het eerste echte panelgesprek besprak de thesis of Bitcoin (BTC) zijn plaats waargemaakt heeft als hefboom tegen de almaar sneller stijgende inflatie. Bekende Bitcoin bulls Greg Foss, Jeff Booth en Niko Jilch namen samen met prins Philip van Servië plaats bij het Head of Market Research van Bitcoin Magazine Dylan Leclair.
Hoewel het een erg boeiend gesprek was, werd er wat mij betreft geen antwoord gegeven op de vraag die het panel diende te beantwoorden, n.l. is Bitcoin een waardige bescherming tegen de inflatie. Het antwoord op die vraag moeten we jullie dus nog verschuldigd blijven.
Waar wel veel aandacht in het gesprek aan werd gegeven is de huidige situatie van de wereldwijde financiële markt die bij benadering $400 biljoen bedraagt. Daarbij is de huidige marketcap van Bitcoin, ongeveer $400 miljard bijna peanuts te noemen. De enorme schuldenberg is te groot aan het worden en neemt proporties aan die het panel als enorm alarmerend beschouwt. Deze schulden zullen nooit terugbetaald kunnen worden en er zijn maar enkele oplossingen hiervoor, hogere inflatie of een ineenstorting van het systeem. Drie keer raden voor welke weg er door de centrale banken van deze wereld gekozen zal worden.
Wat opvallend is aan het beleid van die centrale banken is dat ze al jaren in hun speeches het belang van goud als een bescherming tegen geldontwaarding minimaliseren. Hun acties spreken hun woorden echter tegen. Vooral landen als India, Rusland, Japan, Turkije en Qatar hebben de afgelopen jaren hun voorraad aan het gele metaal fors verhoogd. Bereiden ze zich misschien ergens op voor? De torenhoge wereldwijde inflatie lijkt te doen vermoeden van wel.
Bitcoin en energie
Ook op dag 1 van de conferentie dook een panelgesprek diep in de vragen die er vaak zijn rond het energievraagstuk en welke plaats Bitcoin daarin heeft. Het panel bestond uit miners David Zell, Zach Bradford, Andy Long en de Nederlandse Jelmer Ten Wolde. Ter sprake kwamen vooral de manieren waarop miners oplossingen zoeken om enerzijds de energiekosten te drukken en anderzijds hun CO2-uitstoot te beperken. Een interessant gesprek waar misschien wel een kritische stem ontbrak, aangezien de andere kant van het verhaal ook wel belicht mag worden.
Over Bitcoin en privacy en het gevaar van CBDC’s
Een onderwerp dat in verschillende gesprekken naar bovenkwam was de relatie tussen Bitcoin en privacy. Want hoewel er dankzij Bitcoin (en ook het Lightning netwerk) veel mogelijk is, zijn er op verschillende fronten bedreigingen. Met de regelgevingen van de Financial Action Task Force (FATF) in de States in 2019 en de net voorgestelde Europese MiCA regels, proberen de grote juridische krachten vat te krijgen op de algemene cryptomarkten en op Bitcoin in het bijzonder. Daar ging het over tijdens een gesprek met Stephan Livera, Sjors Provoost, Patrick Hansen, Matt Odell en Kevin Murcko.
In een gesprek tussen Grant McCarty, Frank Holmes, Janine en Christophe de Beukelaer werd dieper ingegaan op central bank digital currencies (CBDC’s). Die laatste is de Belgen misschien wel gekend als de enige Belgische parlementariër (Brussels parlement) die zijn salaris elke maand omzet naar Bitcoin. Een boeiend gesprek werd het waar vooral Janine, een vurig voorvechter van privacy, liet merken dat een toekomst met volledig door de overheid gecontroleerde CBDC’s geen toekomst is waar we blij van moeten worden.