De milieu-effecten van Bitcoin (BTC) blijven kritiek krijgen, terwijl het actief momenteel in verschillende rechtsgebieden een sterke adoptie kent. Er kan echter verandering in komen, vooral nu mining-bedrijven milieuvriendelijkere energiebronnen omarmen om de koolstofuitstoot te minimaliseren. Een nieuwe studie van BatCoinz wijst er zelfs op dat Bitcoin naar verluidt het eerste monetaire systeem zal worden dat tegen december 2024 een netto nul uitstoot zal bereiken.
Op basis van nieuw aangekondigde koolstof-negatieve projecten is het huidige nul-uitstoot percentage van het Bitcoin-netwerk 62,4 procent, aldus het onderzoek. Tegen maart 2023 zal de activiteit naar verwachting een nul-uitstoot van 72,7% hebben, op basis van nieuw aangekondigde koolstof-negatieve initiatieven.
Met deze methode bepaalden de onderzoekers de hoeveelheid energie die van goede koolstofbronnen uitgaat en leidden daaruit de positieve koolstof hoeveelheid af. Om de negatieve koolstof hoeveelheid in evenwicht te brengen, berekenden ze omgekeerd hoeveel methaan door verbranding uit de lucht zou moeten worden verdreven.
Bitcoin’s weg richting CO2-neutraal
Volgens de onderzoekers wordt de Bitcoin-mining momenteel gevoed door afgefakkeld gas, dat sinds mei 2021 elke maand met 8.3 MW is toegenomen. Het gaf het onderstaande aan:
“We verwachten dat Bitcoin-mining met behulp van geventileerd methaan als stroomvoorziening aanvankelijk slechts 83% zal groeien van de groeisnelheid van afgefakkelde gaswinning (6,9 MW/maand). Op basis van dit meer bescheiden groeipercentage voorspellen we dat het Bitcoin-netwerk in het vierde kwartaal van 2024 volledig CO2-neutraal zal worden.”
Niet alleen dat, de studie toonde aan dat naarmate Bitcoin groeit, ook de hoeveelheid energie die nodig is om het te ontginnen toeneemt. Maar maak je geen zorgen! Het onderzoek vermeldde ook dat er vaker hernieuwbare bronnen worden gebruikt en dat miners steeds efficiënter worden. Deze zullen dus helpen om de impact van de hash rate te compenseren.