Muntentekort in Amerika versterkt verhaal van digitale dollar

We hebben allemaal een heleboel voorbij zien komen over welke effecten het coronavirus op de economie heeft. Het is echter nu zo dat er een ander neveneffect in Amerika opspeelt waardoor een digitale dollar steeds logischer wordt, namelijk een tekort aan munten.

Hoe komt dit muntentekort?

Er zijn verschillende redenen voor het Amerikaanse muntentekort:

  1. Verminderde productie van munten om de werknemers van bedrijven te beschermen tegen het coronavirus.
  2. Ten tweede geeft niemand ze uit; in plaats daarvan gaan consumenten digitaal – met mobiele betalingen, creditcards, en pinpassen – om contact met contant geld te voorkomen.
  3. Tot slot zijn detailhandels, die fundamenteel zijn voor de circulatie van munten, zoals wasserettes, transport en casino’s, gesloten of minder vaak open.

Alles bij elkaar opgeteld, en je hebt een vrij aanzienlijke muntencrisis, en hierdoor hebben sommige detailhandelaren geen andere keuze dan helemaal geen contant geld meer te accepteren.

Om munten weer in omloop te brengen, bundelden de Fed en de Amerikaanse munt in juli hun krachten, waarbij centen, stuivers, dubbeltjes en kwartjes werden gerantsoeneerd en consumenten werden aangemoedigd om “hun munten uit te geven, te storten of in te wisselen voor geld bij financiële instellingen of ze te nemen naar een kiosk voor het inwisselen van munten.”

De vraag naar een CBDC wordt sterker en sterker

Nu Amerikaanse retailers plotseling in een geldloos systeem worden gestort en de valkuilen van fysiek geld blootleggen, grijpen voorstanders van digitale valuta deze kans met beide handen aan.

Er is ongetwijfeld nooit een beter moment geweest om te stoppen met contant geld. Het contant geldgebruik is langzaam afgenomen – zelfs voordat het coronavirus de wereld in zijn greep nam. Volgens een onderzoek van de Federal Reserve Bank van San Francisco gebruikten Amerikanen contant geld in slechts 26% transacties in 2019, tegenover 30% in 2017.

Vorige week werd de zaak voor een digitale dollar door J. Christopher Giancarlo, voormalig voorzitter van de Commodity Futures Trading Commission (CTFC), aan de Amerikaanse Senaatscommissie voorgelegd. Dit deed hij voor het bankwezen, huisvesting en stedelijke zaken, met het argument dat deze “toekomstbestendig” zou kunnen zijn, en de dollar weer terug zou plaatsen in de competitie met soortgelijke initiatieven uit China.

Hij zei het volgende:

“Dit is waar China vandaag mee experimenteert in zijn eigen valuta, om het technologisch superieur te maken door het digitaal, symbolisch, fractioneel en programmeerbaar te maken.”

China zet de ontwikkelingen omtrent hun eigen digitale valuta, de DCEP, voort met een openbare bèta in afwachting van de geplande lancering tijdens de Olympische Winterspelen in Peking in 2022.

Nu de contanten dalen en China vooruitgaat, wordt de VS geconfronteerd met de zeer reële mogelijkheid om te worden ingehaald in de race om een ​​CBDC te lanceren en dus een grotere financiële wereldmacht te worden dan Amerika.