Bitcoin (BTC) en crypto-valuta’s kunnen een oplossing bieden voor het hygiëne probleem in de wereld, vooral in het licht van de uitbraak van het coronavirus.
Desinfecteren van fiat-geld
Volgens een eerder artikel van de South China Morning Post (SCMP) heeft de People’s Bank of China (PBOC) de afgelopen maand bankbiljetten verzameld en vernietigd bij ziekenhuizen, natte markten en bussen, die zijn getroffen door het coronavirus.
Naast vernietiging worden commerciële banken ook aangemoedigd om bankbiljetten uit de circulatie te halen en ze proberen desinfecteren. De PBOC heeft gezegd dat het contant geld reinigt door middel van hoge temperaturen, ultraviolet licht en een veertiendaagse quarantaine, voordat het geld opnieuw in circulatie komt.
Het besluit van de PBOC om fiat te vernietigen en te desinfecteren viel samen met een eerder rapport van een Zuid-Koreaanse man die 1,8 miljoen KRW (ongeveer $1400) in de magnetron stopte. Volgens een rapport van persbureau AllKPop probeerde de man de biljetten te desinfecteren, maar daarbij vernietigde hij perongelijk het geld. Het rapport beweert dat soortgelijke gevallen in heel Zuid-Korea zijn opgedoken, waaronder een persoon in Busan die 1,95 miljoen KRW in de magnetron stopte (ongeveer $1.550).
Cryptocurrencies zijn hygiënisch
Coinbase-CEO, Brian Armstrong, dook op Twitter om de draak te steken met het PBOC-beleid om fiat te desinfecteren. In een tweet gepubliceerd op 19 maart wees Armstrong erop dat cryptocurrencies het onhygiënische proces van het uitwisselen van fysieke bankbiljetten vermijdt.
Hij tweette het volgende:
“We werken er hard aan om het voor mensen gemakkelijker te maken om wereldwijde en inflatiebestendige digitale betalingen met crypto te gebruiken! Het doorgeven van papiergeld en munten tussen mensen is nooit hygiënisch geweest.”
Weinigen hadden de impact van het virus op de circulatie van contant geld kunnen voorspellen, maar het benadrukt een andere manier waarop fiat snel verouderd raakt in een moderne wereld.
Naast het vermijden van de fysieke interactie van fiat-uitwisseling, biedt Bitcoin gebruikers een modernere benadering voor het uitwisselen van geld. Zelfs centrale banken over de hele wereld hebben overwogen om over te stappen op digitale valuta, nog voordat de financiële crisis door het uitbreken van het coronavirus was veroorzaakt.
Gevaar voor inflatie
Armstrong benadrukte ook het gevaar van de impact van het coronavirus op de inflatie. De meeste regeringen hebben al hun toevlucht genomen tot een beleid van kwantitatieve versoepeling, waarbij miljarden nieuwe fiat in de economie worden gepompt, in een poging om de economie te stimuleren. Sommige analisten noemen de beslissing echter een ‘gelddrukregeling’, die een aanzienlijke valuta-inflatie zal introduceren.
Volgens Armstrong dreigen betalingsapps, die afhankelijk zijn van traditionele fiat in plaats van cryptocurrency, te worden beïnvloed door de komende inflatie. Hij pleitte voor de noodzaak van een wereldwijd geldsysteem dat veilig is voor overheidsinjectie, zoals Bitcoin.