Bitcoin kan VS helpen om tegen 2050 schuldenvrij te worden, aldus VanEck

Het hoofd van digitaal-assetonderzoek bij ETF-aanbieder VanEck stelt dat een strategische Bitcoin (BTC)-reserve de VS kan helpen om de snel groeiende nationale schuld binnen ongeveer 25 jaar af te lossen.

Matthew Sigel, directeur van VanEck, legde in een nieuwe thread op X uit hoe een strategische Bitcoin-reserve de financiële positie van de Verenigde Staten tegen 2050 kan verbeteren. In juli kondigde de Republikeinse senator Cynthia Lummis uit Wyoming namelijk aan dat ze een wetsvoorstel zou indienen om een BTC-reserve op te zetten, waarmee de Amerikaanse overheid binnen vijf jaar één miljoen Bitcoin zou verzamelen.

Volgens de gegevens van Sigel zou de één miljoen Bitcoin-reserve in 2049 een waarde van $42,4 biljoen hebben, terwijl de Amerikaanse nationale schuld tegen die tijd $119,3 biljoen zou bedragen. Hierover werd het onderstaande vermeld:

“Stel dat het Amerikaanse ministerie van Financiën begint met het kopen van één miljoen Bitcoin over een periode van vijf jaar tegen een startprijs van $200.000.

Stel dat de Amerikaanse schuld jaarlijks met 5% groeit (tegenover een samengesteld jaarlijks groeipercentage van 8% in de afgelopen 10 jaar) en de BTC-prijs jaarlijks met 25% stijgt.

In dat scenario zou de strategische BTC-reserve van de VS in 2050 activa bezitten die gelijk staan aan 36% van de nationale schuld.

In datzelfde scenario zou BTC $42 miljoen per munt waard zijn (toevallig hetzelfde als Michael Saylor’s doel) en zou de marktkapitalisatie 18% van de wereldwijde financiële activa bedragen.

Maar zelfs bij een samengesteld jaarlijks groeipercentage van 15% zou de BTC-reserve nog steeds zeer waardevol zijn.”

De schattingen van Sigel komen op een moment dat senator Lummis opnieuw pleit voor het creëren van een strategische Bitcoin-reserve voor de VS. Hieraan werd toegevoegd:

“Om duidelijk te zijn, het ‘strategische’ doel van de Strategische Bitcoin-reserve is expliciet en strategisch: het aflossen van overheidsschulden die als een zwaard van Damocles boven het hoofd van elke Amerikaan hangen.

Toekomstige Amerikanen in een betere positie brengen, zonder de last van schulden die zij nooit hebben gesteund of waarvan ze nooit hebben geprofiteerd.

De wetsvoorsteltekst vereist een HODL-beleid (hold on for dear life) voor minimaal twintig jaar en stelt eisen voor bewijs van reserves.

Tegen die tijd zal de juiste vervolgstap vanzelfsprekend zijn.”