Deutsche Telekom en Bankhaus Metzler testen Bitcoin-mining voor netstabiliteit

In een opmerkelijk initiatief heeft Telekom MMS, een dochteronderneming van de Europese telecommunicatiereus Deutsche Telekom, de handen ineen geslagen met Bankhaus Metzler om te onderzoeken hoe Bitcoin-mining het Duitse energienetwerk kan helpen bij het opvangen van de grillige natuur van hernieuwbare energiebronnen. Dit werd maandag bekend gemaakt via een persbericht.

De pilot in detail

De focus van de pilot ligt op het adresseren van de toegenomen instabiliteit van het energienet, die wordt veroorzaakt door de onvoorspelbaarheid van energieproductie uit hernieuwbare bronnen zoals wind- en zonne-energie. Het project wil testen of Bitcoin-mining kan dienen als een ‘flexibele belasting’ die overtollige energie opslorpt en daarmee helpt om het netwerk in balans te houden.

  • Locatie en partners: De mining-operatie zal plaatsvinden bij Metis Solutions GmbH in Backnang, op het terrein van Riva GmbH Engineering, uitgerust met eigen zonnepanelen.
  • Verdeling van rollen: Telekom MMS zal de mining-apparatuur beheren, terwijl Bankhaus Metzler zich richt op het uitvoeren van testruns en de analyse van de verzamelde data.

Oliver Nyderle, hoofd van Digital Trust & Web3 Infrastructure bij Deutsche Telekom MMS, licht toe:

“De noodzaak voor snel reagerende regelkracht groeit met de toename van hernieuwbare energiebronnen en de daarmee gepaard gaande schommelingen in energieaanbod. Samen met onze partners zetten we een stap om te zien hoe Bitcoin-mining kan bijdragen aan de stabilisatie van ons energienet.”

Voorbeelden van succes en toekomstige perspectieven

Dit Duitse project volgt op succesvolle voorbeelden uit de VS en Finland, waar Bitcoin-miners een rol spelen in het balanceren van de energievraag en -aanbod. De flexibiliteit die mining biedt, zou kunnen helpen bij het stabiliseren van energienetten, wat vooral voordelig is voor de productie van wind- en zonne-energie. Hendrik König, hoofd van Digital Assets Office bij Bankhaus Metzler, voegde toe:

“Dit project is onderdeel van onze inzet om de innovatieve mogelijkheden van blockchaintechnologie in Duitsland te verkennen. We zien blockchain niet alleen als een financiële tool, maar als een technologie met veelzijdige toepassingen, waarvoor een betrouwbare partner in financiële zaken essentieel is.”

Telekom MMS en blockchain-technologie

Sinds 2020 is Telekom MMS betrokken bij het leveren van infrastructuur voor gedecentraliseerde protocollen, ondersteunend netwerken zoals Chainlink, Fetch.AI en Polygon. In 2023 heeft het bedrijf zijn portfolio uitgebreid door een Bitcoin-knooppunt te exploiteren, een eerste stap in proof-of-work netwerken.

Dit project markeert een innovatieve poging om de technologie van Bitcoin-mining te integreren in de energie-infrastructuur, met potentieel enorme implicaties voor de stabiliteit en efficiëntie van energienetwerken in de toekomst.