Ethiopië versterkt Bitcoin-mining-sector met meer energie

Ethiopië heeft snel zijn elektriciteitstoewijzing voor Bitcoin-mining uitgebreid, waardoor het een van de snelst groeiende markten ter wereld is voor deze activiteit. Het land is van plan om zijn capaciteit dit jaar verder te vergroten. Veel van de miners maken gebruik van middelgrote generatie machines vanwege hun lage energieverbruik.

Ethiopië positioneert zichzelf als snelst groeiend Afrikaans mining-land

Naar verluidt heeft Ethiopië zijn elektriciteitstoewijzing voor Bitcoin-mining verhoogd tot 600 megawatt, waarmee het een van de snelst groeiende markten ter wereld wordt op dit gebied. Volgens Ethan Vera, medeoprichter en CEO van Bitcoin-miner Luxor, is het Afrikaanse land van plan om tegen het einde van het jaar nog enkele honderden megawatt toe te voegen.

Vera, die onlangs een bezoek bracht aan de tientallen mining farms in Ethiopië, gaf aan dat veel miners gebruikmaken van middelgrote generatie machines zoals de S19J Pro, A1346 en andere modellen. Volgens hem kan de populariteit van deze apparaten in Afrikaanse landen worden toegewezen aan hun lage energieverbruik. Vera voegde hier het volgende aan toe:

“De meeste mining farms hadden verdampingskoeling (waterwanden) geïnstalleerd, hoewel dat het grootste deel van het jaar niet nodig is vanwege het koude klimaat.”

Eerder dit jaar gaf Ethiopië aan een leidende Bitcoin-miner te willen worden toen het stroomleverings-overeenkomsten tekende met 21 voornamelijk Chinese miningbedrijven. In combinatie met de ingebruikname van de Grand Ethiopian Renaissance Dam werd verwacht dat deze overeenkomsten niet alleen een nieuwe bron van buitenlandse valuta voor Ethiopië zouden openen, maar ook het land zouden positioneren als een hub voor Chinese Bitcoin-miners.

Elektriciteitsoverschot draagt bij aan mining-sector

Ethiopië maakt slechts voor ongeveer 5% gebruik van de 4,9 gigawatt aan hydro-elektrische energie die het sinds 2021 opwekt, aldus een rapport uit 2023. Dit komt omdat slechts 51% van de bevolking toegang heeft tot elektriciteit. Het staatsbedrijf Ethiopian Electric Power heeft namelijk niet de nodige infrastructuur kunnen bouwen om alle Ethiopiërs te bereiken.

Volgens het rapport kunnen Bitcoin-miners mogelijk het overschot aan elektriciteit benutten om Ethiopië te helpen het kapitaal te genereren dat nodig is om te investeren in de energie-infrastructuur. Dit is alleen mogelijk als de toezichthouders, zoals de Ethiopian Information and Network Security Administration, stappen zetten om bureaucratische obstakels te verminderen.

Het rapport suggereerde dat Bitcoin-miners mogelijk het overschot aan elektriciteit kunnen benutten om Ethiopië te helpen het kapitaal te genereren dat nodig is om te investeren in de energie-infrastructuur. Dit zal echter alleen mogelijk zijn als toezichthouders, zoals de Ethiopian Information and Network Security Administration, stappen ondernemen om bureaucratische obstakels te verminderen.